Den klassiska Berlinklubben Kit Kat Club hotas av nedläggning då klubbens hyreskontrakt sades upp sent 2019. Foto: Markus Schreiber/TT

Berlinklubbar vill få samma status som opera

Uppdaterad
Publicerad

Nattklubbar i Berlin borde få samma status inom kulturlivet som exempelvis operahus, teaterscener eller konserthus. Det förslaget diskuterades i det tyska parlamentet Bundestag i veckan. Tidningen Tagesspiegel skriver att ett samtal ägde rum mellan företrädare för Berlins nattklubbar och politiker.

Det tyska miljöpartiet die Grüne, vänsterpartiet die Linke samt i viss mån liberala FDP verkar alla ha anslutit sig till förslaget om att få nattklubbar att räknas in som kulturinstitutioner. Just nu har en nattklubb samma status som en bordell eller spelhall och det talas om ”klubbdöden” i Berlin, då ett stort antal klubbar har stängt ned under de senaste tio åren, i takt med att gentrifieringen blivit allt mer påtaglig i staden.

Om nattklubbar skulle erkännas som kulturinstitutioner skulle de få betala moms på sju procent, i stället för som i dagsläget 19. Klubbarna skulle också vara tvungna att införa bättre ljudisolering gentemot grannar, samtidigt som nya byggnader nära klubbarna skulle få ta ljudnivån i beaktande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer