Silvio Berlusconi, stor medieägare och partiledare för partiet Forza Italia, som är en del av den vinnande högerkoalitionen i Italien. Foto: Mateo Corner

Reportrar utan gränser: Oacceptabelt att Berlusconi sitter på dubbla stolar

Publicerad

Italiens Silvio Berlusconi har ofta liknats vid Donald Trump – en mediemogul som blir politiker. Sedan 90-talet äger han tre tv-kanaler, och det har ofta framhållits som en maktfaktor i samband med hans politiska framgångar.

Nu är Berlusconi  och hans parti Forza Italia en del av högerkoalitionen som bildar en ny regering i Italien.

– Att äga medier och att sitta på makten innebär så klart en intressekonflikt, säger Reportrar utan gränsers EU-talesperson, Pavol Szalai.

”Oacceptabelt”

Det är inte första gången någon sitter på dubbla stolar. I Tjeckien var Andrej Babis nyligen premiärminister, samtidigt som han ägde flera tidningar i landet.

– Det är oacceptabelt att medieägare också sitter i regering. Journalister måste vara garanterade ett oberoende och inte känna sig, direkt eller indirekt, pressade av sina ägare, säger Pavol Szalai.

”Tv-kanaler inte lika viktiga”

När Berlusconi satt vid makten på 00-talet kontrollerade han 90 procent av det italenska tv-utbudet. Mycket har hänt sen dess, och därför är inte alla lika oroliga.

– Man har sen 90-talet blivit mer uppbunden av europeiska regler och den gällande situationen där Berlusconi inte längre äger alla de privata kanalerna längre. Det finns konkurrenter, mäktiga amerikanska bolag som Sky, som ser till att hålla på reglerna och ser till att de inte blir rundade av Berlusconi eller någon annan aktör heller, säger Rolf Hugoson, lektor i statsvetenskap vid Umeå universitet.

Han menar att valresultatet talar sitt tydliga språk.

– I och med att Berlusconi bara fick drygt åtta procent nu, så tyder det ju på att äga tv-kanaler är inte lika viktigt 2022 som 1992. Så där har ju nånting hänt, säger Hugoson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.