Besked om Vilks-gripna närmar sig

Publicerad

Redan i kväll kan en irländsk domstol komma att ge besked om huruvida de tre män som är anhållna för att ha planerat att mörda den svenske konstnären Lars Vilks ska begäras häktade, säger försvarsadvokaten Brian Chesser till TT.

-I så fall kan häktningsförhandlingen bli i morgon bitti, säger Chesser som representerar flera av männen.

Kontakt med ”Jihad Jane”
Men polisen kan inte säga något om tidpunkten för ett eventuellt beslut. Polisen fokuserar enligt tidningen The Irish Independent på den algeriske man som ska ha haft direktkontakt med Colleen LaRose, den kvinna som kallats ”Jihad Jane” och åtalas i USA för stämpling till mord på den svenske konstnären.

En av de tre männen, en libyer, som fortsatt förhörs under dagen, ska enligt uppgift i går kväll ha uppgett en falsk identitet när han greps. Den tredje mannen som fortfarande förhörs av polisen har kroatisk bakgrund.

Fyra andra personer, tre kvinnor och en man, som greps i förra veckan släpptes i fredags och i helgen.

Independent skriver att irländsk polis arbetar tillsammans med polis och underrättelsetjänst i tio andra länder. Experter inom den irländska polisen arbetar dessutom ”dygnet runt”med att analysera dokument, datorer och mobiltelefoner som hittades i samband med gripandena i tisdags förra veckan i Waterford och Cork, enligt tidningen.

Den huvudmisstänkte på Irland är enligt medieuppgifter en 49-årig algerisk man. Han och en amerikansk kvinna bor på en lugn del av High street i Waterford i Irland. Mannen sitter fortfarande häktad, medan kvinnan släpptes i lördags. Hon är dock fortfarande misstänkt i utredningen.

Grannar vet inget
När den 46-åriga amerikanskan ”Jihad Jane” var i Irland påstods hon ha träffat paret. När TT frågar grannar i huset där paret bor om de känner till mannen och kvinnan svarare de att de inte vet något.

När TT:s reporter samtalar med grannarna dyker plötsligt en lång kvinna med heltäckande slöja, så kallad niqab, upp. Kvinnan har blå ögon och glasögon. När hon får frågan om det går att ställa några frågor, drar hon snabbt igen dörren och försvinner in i huset.

TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer