Hello Kitty är inte en katt – däremot är hon en vaxdocka på Madame Tussaud's. Foto: TT

Beskedet: Hello Kitty är inte en katt

Publicerad

Ja, du läste rätt. Den animerade barnfiguren Hello Kitty är, sitt namn och kattliknande utseende till trots, inte en katt. Det meddelar Sanrio, det japanska företag som tillverkar figuren.

I år är det 40 år sedan Hello Kitty föddes, och det firas med en konstutställning på Japanese American National Museum i Los Angeles. Dessutom blir det världens första Hello Kitty Con, mässa helt tillägnad figuren. Det är inför detta som det stora avslöjandet gjorts.

Besked från skaparen

Christine R Yano, en forskare med Hello Kitty som specialområde, hjälpte museet sammanställa bakgrundsinformation, och när den dubbelkollades av det japanska företaget fick hon en enda rättelse i retur.

– Jag rättades, skarpt. Det var deras enda rättelse: Hello Kitty är inte en katt. Hon är en tecknad figur. Hon är en liten flicka. Hon är en vän. Men hon är inte en katt. Hon syns aldrig gå på fyra ben. Hon går och sitter som en tvåbent varelse. Hon har till och med en egen katt som husdjur, Charmmy Kitty, säger Yano till Los Angeles Times.

Faktum är att Hello Kitty har en ordentlig bakgrundshistoria. Hon är stjärntecknet skorpion (alltså född i oktober eller november), älskar äppelpaj och hennes föräldrar heter George och Mary White.

– Hon har en tvillingsyster också. Dessutom vet man att hon går i tredje klass (och aldrig kommer att bli äldre än så). Och hon bor i London – och är brittisk. Det beror på att Storbritannien var på modet i Japan på 1970-talet, säger Christine R Yano.

”Världen är i chock!”

Beskedet om Hello Kittys mänsklighet har fått stor uppmärksamhet i USA.

”Världen är i chock! Vad kommer härnäst – är Musse Pigg en pojke med stora öron? Är Snurre Sprätt en pensionerad komiker som gillar grönsaker?” skriver People.

”Grattis Sanrio, ni har chockat alla. Men å andra sidan, vad skulle ni ha döpt henne till? Hello Tecknad Figur? Hello Lilla Flicka?” skriver The Wire.

”Säg att det inte är sant!” utbrister Fox News.

De tillägger dock att Wikipedia fortfarande beskriver henne som en katt, något som dock sedan dess ändrats till att hon påminner om en katt men faktiskt är en liten flicka. Så ingen tröst för de chockade Hello Kitty-älskarna världen över.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer