Hello Kitty och jorden sedd från rymden. Foto: TT

Hello Kitty far till rymden

Uppdaterad
Publicerad

Nu säger Hello Kitty ”hello” från rymden. Den populära figuren ska nämligen göra sitt första rymdbesök.

I år fyller Hello Kitty 40 år och det firar Japans premiärminister Shinzo Abe genom att skicka henne till rymden. Samtidigt vill han marknadsföra landets högteknologiska industri och få den yngre generationen intresserad av rymdfrågor.

Dyrt projekt

Ungefär 273 miljoner kronor avsätts till projektet.

– Genom det här projektet kan vi väcka Hello Kitty fans vetenskapliga nyfikenhet, säger Toshiki Tanaka, som arbetar med projektet, till Business Insider.

Den fyra centimeter långa katten sitter på Hodoyoshi-3-satelliten och tittar ut genom ett fönster, där hon kan se jorden från rymden.

Gulligaste prisas

Allmänheten uppmanas nu att skicka meddelanden till Hello Kitty. De ska vara max 180 tecken långa och skrivna på engelska eller japanska.

Ett meddelande om dagen, mellan den 26 augusti och 8 september, kommer sedan att visas i rymden. Det gulligaste meddelandet kommer sedan att prisas.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.