Beslöjad samhällskritik tog miljonvinst

Uppdaterad
Publicerad

Journalisten och poeten Hissa Hilal har blivit världsberömd för sin samhällskritiska diktning i den arabiska poesi-talangtävlingen Shaer al-Million. I natt vann hon miljoner i finalen.

Programmet som sänds från Abu Dhabi är en tävling i att skriva och framföra klassisk arabisk poesi.

Hissa Hilal har i årets tävling skaffat sig både entusiastiska anhängare och glödande fiender genom att framföra dikter med stark kritik mot förtryckande imamer och andra företrädare för ett konservativt manssamhälle.

I finalen, natten till torsdagen, stod hon som ensam kvinna bland fem finalister. Hon tog hem tredjepriset på motsvarande nio miljoner kronor.

Hissa Hilal har genomfört tävlingen i ansiktstäckande niqab.

-Jag täcker mig inte för att jag är rädd utan för att vi lever i ett stamsamhälle, säger hon till BBC. Min man hade fått kritik av andra män om jag visat mitt ansikte.

Tävlingsprogrammet har en publik på 18 miljoner tittare. Hissa Hilals dikt om religiösa ledare som missbrukar islam för att skapa rädsla hos folket har väckt stort uppseende.

Flera bloggare har framfört dödshot mot den slagkraftiga protestpoeten, som plötsligt hamnat i centrum för den arabiskspråkiga medievärlden.

-Mina dikter har alltid varit provocerande. Detta är mitt sätt att ge röst åt arabiska kvinnor trycks ner av alla som försöker förstöra vår kultur och vår religion, säger hon till nyhetsbyrån AP.

Kulturnyheterna

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.