Foto: SVT

Därför är Jönköping delat om kulturhuset

Uppdaterad
Publicerad

Fortsätta vara medlemsstyrt eller ska kommunen ta över driften av Kulturhuset? Om det handlar striden i Jönköpings kulturhus – åtminstone på ytan.

I början av 1980-talet protesterade ungdomar på Jönköpings gator. Man ville ha en lokal. Man ville ha ett kulturhus. Det var den gamla brandstationen som skulle bli svaret på ungdomarnas längtan. Men där vill politikerna istället bygga ett vaxkabinett.

Efter en ockupation och en diger lista namnunderskrifter, gav så politikerna med sig. Men istället för brandstationen, fick gamla Tändsticksfabrikens lokaler fungera som nytt Kulturhus.

I dag har Kulturhuset i Jönköping funnits i snart 30 år. Och den har drivits som en ideell medlemsförening utan direkt kontroll från kommunen. Men, den eran kan alltså ta slut i dag när kommunfullmäktige ska rösta om Kulturhusets framtid.

Allt från friskvård till The Cure

I huset huserar i dag alla möjliga olika verksamheter, rollspel, friskvård, ateljéer och en konsertlokal där band som The Cure och The Cardigans har uppträtt.

Men det är en annan verksamhet som särskilt har rört upp känslorna hos de styrande politikerna, det socialistiska Bokcafét, ansett som en samlingspunkt för den vänsterradikala autonoma rörelsen.

Kontroversiell t-shirt

När Bokcafét 2009 började sälja en t-shirt med texten ”Burn Israel Burn”, som föranledde en nedlagd polisanmälan för hets mot folkgrupp, agerade den moderatledda kommunen med att inleda en kamp för att avhysa Bokcafét och säga upp Kulturhusföreningens hyreskontrakt.

Kulturhusföreningen har lämnat in en egen utredning till kommunen och är hoppfull inför dagens omröstning.

En sak är i alla fall säker, om Mats Greens förslag får gehör i kommunfullmäktige i dag, kommer Kulturhuset i Jönköping förändras i grunden, från medlemsstyrt till en kommunal instutition.

Reporter i inslaget: Lydia Farran-Lee

Klippning: Henrik Norrsell

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.