På bilden: Annika af Trolle och Vicky von der Lancken. (I klippet: Anna Sjölund, konsertchef Live Nation). Foto: Svensk Scenkonst/TT

Oro i kulturbranschen när beslut om publikgräns dröjer

Uppdaterad
Publicerad

Det ser osäkert ut för publiklättnader på kultur- och idrottsevenemang från och med den 1 oktober. Något som skapar oro i branschen.

Den 21 augusti lade regeringen fram ett förslag om att införa lättnader för större kultur och idrottsevenemang med sittande publik. Förslaget var tänkt att bli verklighet den 1 oktober. Men nu ser publiklättnaderna ut att dröja.

– Beskedet är att idag har regeringen inte fattat beslutet. Det blir förmodligen tight, jag håller med om det. Men det betyder inte att frågan är utesluten framöver, sa Lena Hallengren på regeringens pressträff.

Kritik från scenkonstbranschen

Från scenkonstvärlden är man kritisk mot att beslut dröjer.

– Det är olyckligt att regeringen är så otydlig. Inom bland annat operan och teatern så ligger planeringen mellan sex till arton månader innan premiär. Om man då inte kan få något besked ens i oktober, hur ska man då våga planera för våren 2021?, säger Annika af Trolle, kommunikationschef för Svensk scenkonst.

Hon tycker att kulturen behandlas orättvist under pandemin:

– Kan man hålla andra näringar öppna med ansvarsfull strategi så förstår jag inte varför man inte skulle kunna ha liknande restriktioner för kulturframträdanden, säger hon.

Vicky von der Lancken driver privatteatrarna Oscarsteatern och Chinateatern i Stockholm, som drabbats hårt av publikrestriktionerna.

– Vi vill ju inte heller vara med och sprida covid-19 men vi hoppas samtidigt att regeringen också förstår oss. Vi behöver ju stöd nu, hela branschen blöder. Det är en stor oro. Vi klarar oss ett litet tag till, sen går det inte, säger Vicky von der Lancken.

Konsertarrangörer besvikna

Anna Sjölund, konsert- och festivalchef på Live Nation i Sverige, är kritisk till hur myndigheterna har kommunicerat kring restriktionerna.

– En stor problematik har varit bristen på dialog och bristen på framförhållning, säger hon.

Sjölund menar att branschen är i behov av ett längre tidsperspektiv för att hinna planera för konserter och evenemang igen.

– Det här handlar ju inte om hösten. Hösten är redan förstörd. Det är inte så att vi kan öppna på en dag. Om vi inte får en tydligare tidsbild, om vi inte får en indikation om vad det kommer finnas för stödpaket nästa år, så vet vi inte vad som händer nästa vår, säger Anna Sjölund.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer