Anders ”Moneybrother” Wendin och Pernilla Wahlgren. Foto: TT

Artisternas reaktioner: ”Räddar nog många”

Uppdaterad
Publicerad

Folkhälsomyndigheten föreslår idag att maxantalet på evenemang ska höjas från nuvarande 50 personer till 500 personer.

– Det vore fantastiskt, en massa duktiga yrkesmänniskor kommer att kunna överleva på sin musik igen, säger musikern Anders Wendin.

Artister i kulturbranschen välkomnar Folkhälsomyndighetens remissyttrande.

– Det låter som en rimlig gräns. Sen om det hjälper mig med vår turné vet jag inte. Den är ju utsåld redan och vi har runt 1000 personer i publiken varje spelning, säger Pernilla Wahlgren.

– Det här räddar nog många teatrar och produktioner och folk som arbetar i den här branschen. Sen är det förstås jättesvårt att få ekonomin att gå ihop när du har en stor lokal, du kanske inte går break even förrän det är över 500 personer i publiken. Jag hoppas att teatrar och konsertlokaler också kan få lägre hyra.

”Måste ringa min bokare direkt”

Anders Wendin, känd under artistnamnet Moneybrother, är också positiv till en högre gräns.

– Det vore fantastiskt, en massa duktiga yrkesmänniskor kommer att kunna överleva på sin musik, säger han och fortsätter:

– Om det här går igenom så kommer jag att ringa några av dem jag jobbat med som haft det allra sämst under den här perioden. Jag ska försöka se till att vi kommer ut så de kan få lite stålar så de kan behålla sina lägenheter och se till att barnen där hemma blir mätta. Jag måste ringa min bokare direkt.

Han menar att förslaget att höja från 50 till 500 personer är ett tecken på att många inom kulturbranschen kanske har haft väldigt tuffa sommarmånader i onödan.

– Om det går att höja till 500 personer pladask efter sommaren hade man kanske kunnat få vara 150 över sommaren så hade folk kunnat ha kvar sina företag, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.