Calle Nathanson från Folkets hus och parker är kritisk till regeringens förslag om publikbegränsningar. Foto: TT

Kulturbranschen sågar regeringens förslag: ”Fel och inkonsekvent”

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen öppnade förra veckan för större publik vid kulturevenemang. Men två meters avstånd omöjliggör en större publik, menar Sveriges biografägareförbund och Folkets hus och parker i sina remissvar till regeringen.

Ett undantag från 50-regeln gör att en större publik kan tillåtas vid konserter och andra kulturevenemang framöver – men enligt regeringens förslag måste det även fortsatt vara ett avstånd på två meter mellan personerna i publiken.

-Vi tycker det är helt fel och inkonsekvent, säger Calle Nathanson, vd för Folkets hus och parker.

Organisationens salonger tar i de flesta fall emot 200 till 300 personer. Med den nya regeln om två meters avstånd till närmaste publikgranne för sittande publik skulle det betyda högst 60 personer i en salong för 300 personer, enligt Calle Nathanson.

I praktiken skulle de nya undantagsreglerna i regeringens förslag inte innebära någon större skillnad jämfört med rådande begränsningen på 50 personer.

-Det blir typ ingen skillnad mot i dag. I kollektivtrafik och på restauranger är det ingen tvåmetersregel som gäller, vi tycker att det ska vara armlängds avstånd, säger Calle Nathanson.

”Ingen övre gräns”

Folkets hus och parker vill inte ha någon övre gräns för hur stor publiken får vara utan efterlyser i stället tydliga riktlinjer om andra säkerhetsåtgärder från Folkhälsomyndigheten. Arrangörerna behöver veta vad de ska göra, menar Calle Nathanson.

Tvåmetersavståndet tar avstamp i körsångares salivutsöndring, och är inte relevant för en tyst stillasittande publik, framhåller i sin tur Sveriges biografägareförbund. Endast drygt 5 av landets 900 biosalonger skulle kunna ta emot en större publik med den nya undantagsregeln, enligt Peter Fornstam, ordförande i organisationen.

75 personer på Folkoperan

I ett öppet brev till kulturminister Amanda Lind (MP) och inrikesminister Mikael Damberg (S) har även Folkoperan i Stockholm lämnat sina synpunkter. Med sina 560 platser kan teatern som mest välkomna 75 personer om enskilda individer ska placeras med två meters avstånd till varandra. Det motsvarar enligt Folkoperan en beläggning på 13,3 procent jämfört med de 75 procent som teatern har i sin ursprungsbudget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.