Lina Hedlund tävlar i finalen som nummer fyra med låten Victorious. Foto: Claudio Bresciani/TT

Lina Hedlund: ”De famlar i något slags mörker”

Uppdaterad
Publicerad

Kultur- och sportvärlden har skrikit efter besked. På presskonferensen berättade inrikesminister Mikael Damberg (S) att man förbereder för att lätta på restriktionerna i Sverige vad gäller allmänna sammankomster och evenemang.

– Det känns som de famlar i något slags mörker om vad det handlar om. Vad är lösningen? Nu har det gått snart ett halvår, förslaget borde kommit för fyra månader sedan, säger artisten och den tidigare medlemmen i Alcazar, Lina Hedlund.

På fredagens pressträff med kultur- och idrottsministern Amanda Lind (MP) och inrikesminister Mikael Damberg (S) meddelades det att regeringen nu vill se över restriktionerna för evenemang med publik. Bland annat kan konserter och sportevenemang med sittande publik bli tillåtet.

– Och då blir det mer än 50 personer, säger Damberg.

Coronapandemin

Dock ligger 50-förbudet kvar, tydliggör inrikesminister Damberg.

Artister: Det går för långsamt

Men artisten Lina Hedlund är förbannad på beskedet.

– Det handlar inte om att öka någon smittspridning, vi behöver en levande kultur och hur kan vi lösa det utifrån de här restriktionerna.

– Jag tycker att det går för långsamt.

Dagens besked är också en besvikelse för Robert Wells, som i och med den oförändrade publikgränsen tvingas ställa in höstens planerade turné – som han hoppats kunna genomföra i mindre skala. Samtidigt är han försiktigt positivt till att åtgärder nu tas:

– All utveckling framåt är positiv, men vi är många kollegor som känner att detta hade kunnat sägas redan i juni. Först nu ska det börjas med remisser och möten, jag tror inte att de förstår hur den här branschen fungerar, säger han till Kulturnyheterna.

Wells: Det är läskigt nu

Wells pekar på att artister, teknikfirmor, konsertställen och teatrar befinner sig i ekonomisk kris, och att en större produktion tar månader att repetera in, marknadsföra och arrangera. Och pengar till de kostnaderna finns inte längre, fortsätter han.

– Situationen är betydligt värre än vad många tror. Jag tycker det börjar bli läskigt nu – när kan branschen komma igång igen?

Läget i kulturbranschen är tufft, men samtidigt är pandemin en realitet. Vad kan göras?

– Kulturbranschen är inte egoistisk, vi tänker inte bara på oss själva. Men det måste vara lika. Stänger vi ner stränder och varuhus på samma sätt så är det en annan sak, men nu är det inte så. Varför ska då kultursektorn drabbas så hårt? Irritationen beror på inkonsekvensen.

– Jag vill inte att någon ska avgå, jag vill bara att något görs. Ta ett beslut, vänta inte! Politikerna får väl jobba som vi gör: På helgerna och nätterna. Det är så det funkar för artister, roadies och alla tekniker, de folkvalda kan väl jobba på samma sätt?

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet