Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Anders Wendin: Höj gränsen till 150 personer Foto: SVT

Anders Wendin: Höj gränsen till 150 personer

Uppdaterad
Publicerad

Debatten kring kulturbranschens kris under coronapandemin fortsätter. Artisten Anders Wendin, känd under artistnamnet Moneybrother, uppmanar kulturminister Amanda Lind (MP) att jobba för att gränsen för offentliga sammankomster höjs från 50 till 150 personer.

– Kan 150 personer sitta säkert på ett ställe och äta så måste de kunna sitta där när jag sjunger också, säger Anders Wendin.

Han är den senaste i en lång rad av personer i kulturbranschen som menar att det är paradoxalt att 50-gränsen gäller för kulturevenemang men inte på till exempel simhallar, restauranger och varuhus.

”Skulle kunna göra avgörande skillnad”

Kulturminister Amanda Lind (MP) har tidigare sagt att hon förstår kulturbranschens frustration och att det är orimligt hur restriktionerna slår mot branschen. Hon håller med om att det kan finnas fördelar för vissa inom kultursektorn om publikgränsen höjs lite grand.

– För en del aktörer skulle det vara väldigt betydelsefullt att kunna ta emot lite mer publik. Det skulle kunna göra en avgörande skillnad en enskild artist eller trubadur, säger Amanda Lind.

Hon säger också att många andra aktörer behöver lång framförhållning, med besked redan nu kring vad som gäller för branschen under nästa år.

– Oavsett var vi landar med publikfrågan i höst så är det fortfarande ett väldigt ansträngt läge för kulturen ekonomiskt och det är något vi tittar på, säger hon.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Kulturminister Amanda Lind (MP) om 50-gränsen

Kritik mot att besked dröjer

Kulturminstern har tidigare lovat besked till kulturbranschen inom några veckor. En vecka senare har inget besked kommit och Aftonbladets kulturchef Karin Pettersson menar att det inte kan tolkas på annat sätt än att ”miljöpartisten Lind antingen är för svag för sitt uppdrag eller att Socialdemokraterna struntar i frågan”.

Dagens nyheters Johan Hilton skriver att kulturen riskeras att skadas på ett sätt som inte går att reparera ens på lång sikt och att det är dags för kulturministern att gripa in i handlingen.

Amanda Lind kommenterar den växande kritiken till Kulturnyheterna:

– Med all respekt för att många inom kulturen har det oerhört hårt nu, så gör jag självklart mitt yttersta för att kulturen ska ta sig igenom coronapandemin, säger hon.

Se intervjun med Anders ”Moneybrother” Wendin i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer