Arrangören om 50-regeln: ”Snarare fler som ska ha den, inte färre”

Uppdaterad
Publicerad

Den senaste tiden har det riktats kritik mot kulturminister Amanda Lind (MP) och regeringen för att coronarestriktionerna drabbar kulturbranschen särskilt hårt. Men Jesper Isberg som har arrangerat Scifi-mässor runtom i Sverige i över tjugo år tycker, tvärtemot kritikerna, att 50-regeln är bra.

– Jag vill förstås också komma igång och göra kul evenemang för publiken men det här är inget tillfälle att tänka själviskt. Alla måste hjälpas åt och ta sitt ansvar. Sköter vi inte detta på rätt sätt har vi snart ingen publik kvar att göra mässor och konserter för, säger Jesper Isberg.

Ordningslagen har skärpts under coronapandemin och slår fast att högst 50 personer får samlas vid evenemang inom scen och musik. De nuvarande restriktionerna har ifrågasatts av bland andra musiker, scenarbetare och artister som menar att det är orättvist med en 50-personersregel för kulturevenemang medan till exempel restauranger, varuhus och simhallar får ta emot hundratals gäster.

– Konserter och mässor går ju ut på att ha mycket folk på en liten yta. Om man beklagar sig över 50-regeln då har man missuppfattat situationen, det är ju i så fall fler ställen som ska ha den här regeln, inte färre, säger Jesper Isberg.

”Människoliv och hälsa är självklart viktigare”

Jesper Isberg har arrangerat Scifi-mässor i Sverige sedan 1997 och hans SciFiWorld är en av Sveriges äldsta och största mässor i genren. Där får besökare möjlighet att träffa likasinnade, träffa utställare och skådespelare och fotografera sig med dem. Han kan inte se att det skulle gå att arrangera på ett smittsäkert sätt.

-  Jag är den första som tycker det jättehemskt, men människoliv och hälsa är ju självklart viktigare, säger Jesper Isberg och fortsätter:

– Jag försöker alltid hitta lösningar men jag tycker att det är förhastat att försöka tvinga fram någonting just nu. Det är ansvarslöslöst och egoistiskt. Ha mask och håll avstånd istället så blir vi av med det här och kan köra fullt ut sen, säger Jesper Isberg.

Stockholm Live om kritiken

Marie Lindqvist, VD för Stockholm Live håller med om att alla måste ta sitt ansvar.

– Vi begär inte heller att vi ska öppna upp arenorna nu, men sex till 18 månader framåt behöver vi veta vad vi ska förhålla oss till, förklarar hon.

– Vi tror att om vi använder vartannat säte och varannan rad så skulle vi kunna ha en kapacitet på 25 till 30 procent. Det vill vi få en dialog kring. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.