Amanda Lind lovar ”bättre förutsättningar” för kultur och idrott

Uppdaterad
Publicerad

Kultur- och idrottsminister Amanda Lind lovar nya besked inom kort till kultur- och idrottsektorn om deras förutsättningar att bedriva sin verksamhet under coronapandemin.

Tonläget i debatten om hur svenska coronarestriktioner slår mot kultur och idrott har skruvats upp den senaste tiden och Amanda Lind har fått ta emot en hel del kritik, till och med avgångskrav, från bland annat frustrerade kulturarbetare.

Ordningslagen slår fast att högst 50 personer får samlas vid kulturevenemang. Restriktioner som har ifrågasatts av musiker, scenarbetare och artister som undrar varför 50-personersregeln gäller för kulturevenemang samtidigt som till exempel bad, restauranger och varuhus får ta emot hundratals gäster.

– Jag tycker inte det är rimligt. Vi kan inte ha den här situationen som den ser ut just nu, den slår väldigt hårt mot kulturen och idrotten och ibland på ett oproportionerligt sätt, säger Amanda Lind.

”Förstår frustrationen”

Amanda Lind säger att hon förstår frustrationen då dagens regler drabbar både kulturen och idrotten på ett sätt som kan tyckas märkligt.

– Till exempel kan det sitta 100 personer på en restaurant med avstånd och det kommer in en trubadur och plötsligt måste hälften gå. Jag förstår att det uppfattas som märkligt, säger hon och tillägger att regeringen lyssnat på kritiken och nu ser över restriktionerna.

– Nu tittar vi på vad vi kan göra framåt för att ge bättre förutsättningar för kultur och idrott.

Återkommer ”så snabbt som möjligt”

Amanda Lind säger att hon återkommer med besked ”så snabbt som möjligt” och att hon haft dialog med aktörer inom kultur och idrott och lyssnat till deras förslag om hur de ska kunna bedriva sin verksamhet, trots en rådande coronpandemi.

– Där har man tagit fram ganska omfattande planer om hur man successivt ska kunna återgå till mer publik – alltifrån personliga biljetter som man kan smittspåra till hygien- och avståndskrav när man ska boka biljetter, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.