Beyoncé historisk – Abba utan pris

Uppdaterad
Publicerad

Med årets nio nomineringar hade Beyoncé redan inför årets Grammygala skrivit historia som den mest nominerade artisten vid sidan av sin make Jay-Z.

Galan ägde rum i Los Angeles och inleddes klockan 02 (svensk tid) med puertoricanske rapparen Bad Bunnys framträdande.

Beyoncé tog två priser under förgalan och prisades även tidigt under huvudgalan med priset för bästa r'n'b-sång för ”Cuff it”. Det var hennes 31:a Grammy, och därmed delade hon i någon timme rekordet med med den ungersk-brittiska dirigenten Georg Solti.

Men det dröjde inte länge innan Beyoncé slapp dela tronen. I och med att hon vann bästa album inom dance/electronic skrevs historia.

– Tack så mycket. Jag försöker att inte vara för känslosam. Jag försöker bara ta in den här kvällen, sade den rörda artisten och tackade Gud.

Davis en ”EGOT”

Skådespelaren Viola Davis kan numera titulera sig EGOT, en av få som vunnit en Emmy, Grammy, Oscar och Tony, sedan hon prisats i en ljudbokskategori för hennes självbiografi ”Finding me”.

Sverige representerades framför allt av Abba i år. Men den svenska kvartetten fick inte någon statyett. Lizzo tog priset för årets skiva för singeln ”About damn time” framför Abbas ”Don't shut me down”, och årets album respektive popalbum gick till Harry Styles för ”Harry’s house”.

Abba snuvades också på priset för bästa popgrupp eller duo av Sam Smith och Kim Petras för deras ”Unholy”. Petras sade i sitt tacktal att hon var den första transkvinnan att vinna i kategorin.

– Jag växte upp bredvid en motorväg i ingenstans, Tyskland. Och min mamma trodde på mig, att jag var en flicka. Och jag skulle inte vara här utan henne och hennes stöd, sade Kim Petras i ett känslosamt tacktal.

Lindgren prisad

Saxofonisten, klarinettisten och flöjtisten Magnus Lindgren fick pris för bästa arrangemang i en instrumental produktion för ”Scrapple from the apple” med John Beasley och SWR Big Band. De blev dock utan pris för bästa album för ett jazzstorband, där de också var nominerade.

R'n'b-artisten Snoh Aalegra, nominerad i kategorin bästa traditionella r'n'b, blev utan pris. Statyettlöst blev även hårdrocksbandet Ghost från Linköping i kategorin metal för låten ”Call me little sunshine”.

Bland artisterna som uppträdde under galan kan nämnas Stevie Wonder, Harry Styles, Kacey Musgraves och Lizzo.

Fakta: Priser i urval

Årets popalbum: Harry Styles: ”Harry’s house”

Årets album: Harry Styles: ”Harry’s house”

Årets skiva: Lizzo: ”About damn time”

Årets låt: Bonnie Raitt: ”Just like that”

Årets nya artist: Samara Joy

Bästa traditionella r'n'b: Beyoncé: ”Plastic off the sofa”

Bästa metal: Ozzy Osbourne ft. Tony Iommi: ”Degradation rules”

Bästa spelmusik: Stephanie Economou: ”Assassin's creed valhalla: Dawn of ragnarök”

Bästa duo eller popgrupp: Sam Smith & Kim Petras: ”Unholy”

(TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.