Bianca Kronlöf om de uppmärksammade Instagraminläggen.

Bianca Kronlöf om virala klippet: ”Skiten händer bakom scen”

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagskvällen lade skådespelaren och komikern Bianca Kronlöf upp tre inlägg på Instagram efter att ha sett dokumentären Persona non grata. På fredagseftermiddagen hade de sammanlagt över två miljoner visningar.

Kulturnyheterna har pratat med Bianca Kronlöf om hennes kritik mot komikerbranschen, och de starka reaktionerna.

I Bianca Kronlöfs tre Instagram-inlägg riktas kritik mot SVT-dokumentären Persona non grata – Soran Ismail, men främst mot manliga komiker och humor- och ståuppbranschen som helhet – en bransch det var tyst om när skådespelare, musiker, journalister och andra media- och kulturarbetare skrev under upprop under metoo-hösten.

– Grejen med branschen är att alla är frilansare, det är ett väldigt ensamt yrke och alla jobb du får är via vänskapsband, säger Bianca Kronlöf.

Ville ha namn

Knappt fyra år efter metoo-hösten ser hon i viss mån en backlash. Inte minst i form av de förtalsmål som väckts mot kvinnor som namngivit en man de anklagat för olika sexualbrott. Tre sådana mål mot manliga offentliga personer har eller ska behandlas i hovrätten.

– Då (2017) var det som att media ville ha alla de här männen. De ringde oss kvinnor som jobbar, som är aktiva feminister och frågade ”vad har du varit med om” och ville dra ut namnen. Ville man inte säga namn blev man ointressant. Sen slutade det ändå med att de som berättade sin historia blev straffad.

Förebildsskap inte ett val

När det gäller komikerbranschen tycker Bianca Kronlöf att det handlar om att ta sitt ansvar som offentlig person och vara en förebild.

Måste man vara en förebild för andra?

– Det handlar inte om ”måsten”. Du blir det oavsett. Det är som att säga: ”Jag är kvinna, men jag vill inte bli utsatt för patriarkatet”. Det är inte mitt val. Att bli en förebild handlar om andras blick på dig. Om folk betalar dig för att höra det du säger, så spelar det du säger roll.

Det handlar däremot inte om att om att manliga komiker ska börja med feministiska föreställningar, menar hon.

– Det behöver inte vara något som syns i ditt konstnärsskap – gör exakt det du gör – men vad gör du backstage? Skiten händer inte på scen, den händer bakom scenen, det är där du behöver stå upp.

Soran Ismail säger till Kulturnyheterna att han sett Bianca Kronlöfs inlägg, att det är viktiga frågor som lyfts och att problematiken finns i branschen såväl som i samhället.

– Jag såg den och hon sträcker ut en hand och föreslog ett samtal och det tycker jag alltid är en bra idé, så jag har hört av mig till henne och vi ska ses och prata.

Senare på kvällen publicerade han ett längre inlägg på Instragram. Han skriver bland annat att ”det finns väldigt mycket jag ångrar” och ”jag vill samtidigt säga att jag aldrig gjort något som jag trott varit emot någons vilja”. Han ber också ”förbehållslöst om ursäkt” till dem han sårat.

Flera komiker är självkritiska efter Kronlöfs inlägg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.