I Malmö överväger man om förseningsavgifter behövs. Under pandemin togs avgiften bort och lika många böcker lämnades tillbaka.

Flera bibliotek vill ta bort förseningsavgifter

Uppdaterad
Publicerad

Både Göteborgs stad och Malmö stad valde att ta bort förseningsavgifter under pandemin, nu överväger kommunerna om avgiften alls behövs.

Malmö stad tog bort förseningsavgiften på boklån under pandemin för att sjuka personer inte skulle komma till lokalerna. För ungefär en vecka sedan återinförde Malmö avgiften, men efter en analys kom man fram till att lika många böcker lämnades tillbaka utan avgift som med avgift.

– Vad gäller böcker generellt ser vi ingen påverkan. Vi ser inte heller att våra reservationsköer har vuxit, säger Karin Ahlstedt, enhetschef vid biblioteken i Malmö, till Biblioteksbladet.

Även Göteborgs kommun överväger att slopa avgifterna.  Under resten av 2021 och 2022 fortsätter man med de borttagna avgifterna för att se vilken verkan det har.

– Det finns en vilja här att ta bort förseningsavgifterna om det underlättar det läsfrämjande arbetet, säger Helena Jannert, enhetschef på Göteborgs bibliotek till Kulturnyheterna.

Enligt Sörmlands Nyheter överväger även Trosa kommun att slopa avgifterna.

Kan spara pengar

På ett år drar Malmö normalt in ungefär en halv miljon kronor på förseningsavgifter, men det ska, enligt Ahlstedt, sättas i relation till de personalresurser som krävs för att dra in pengarna. Och till Kulturnyheterna betonar Karin Ahlstedt biblioteksverksamhetens demokratiska roll:

– Bibliotekets uppdrag är att stå för en jämlik tillgång och jag tror att slopade förseningsavgifterna kan sänka trösklarna för de som behöver oss mest.

I Karlskoga tog man bort avgifterna 2018 och har gått plus ekonomiskt.

Även Söderköping, Boxholm och Mjölby har sedan tidigare tagit bort avgifterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.