Så här är visionen att Agnes kulturhus i Gävle ska se ut. Foto: Gävle kommun

Nya kulturhuset i Gävle kan börja byggas

Uppdaterad
Publicerad

Samhällsbyggnadsnämnden i Gävle kommun har beslutat att godkänna Gavlefastigheters ansökan om bygglov för kultur- och bildningscenter. Därmed kan ”Agnes kulturhus” som byggnaden ska heta börja att byggas. 

– Byggnaden kommer passa väl in, samtidigt som den får moderna uttryck, har den en mjuk design både i form och färg som är tilltalande. Det blir helt klart ett lyft för hela området, ett vackert blickfång med verksamheter som kommer locka många Gävlebor och besökare utifrån, säger Helena Myhrman, stadsarkitekt, i ett pressmeddelande.

Gävleborna kommit med förslag på verksamheter

I fem våningar ska kultur- och bildningscenters rymmas i och vilka verksamheter som ska vara i byggnaden baseras på förslag och synpunkter från Gävleborna. Bland annat ska det innehålla bibliotek, turistcenter, Bio 7:an, konsthall, digitalt centrum, hörsal och kafé.

I juni gavs beslut om rivningslov för den befintliga byggnaden. Gavlefastigheter räknar med att rivningsprocessen kommer att ta cirka fem månader och sedan kan den nya byggnaden börja att byggas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nya kulturhuset i Gävle

Mer i ämnet