Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med in i Agnes kulturhus i Gävle och se hur bygget tar form. Foto: Madlyn Alabdullah / SVT

VR, poddrum och bio – tjuvkika in i nya kulturhuset

Publicerad

Bygget med Agnes kulturhus i Gävle fortsätter och lokalerna börjar ta form. Bygget väntas vara färdigt under hösten och flera av kommunens kulturverksamheter flyttas dit.

– Vi har fått in över 500 medborgarförslag på innehåll och 300 namnförslag, berättar kommunalråd Jörgen Edsvik (S) när vi vandrar igenom de halvfärdiga väggarna inne i byggnaden.

Det är mycket runda former och fokus på ljusinsläpp, något som redan märks av. En stor terrass har tagit form på husets baksida och det finns många idéer för hur det ska utnyttjas. Bland annat ett kafé har föreslagits – men där får planerna vänta på grund av det ekonomiska läget.

Agnes kulturhus

Konstcentrum flyttar till centrum

Förutom bibliotek så kommer det bli ett antal nytillskott i lokalerna. Nere på bottenvåningen kommer det finnas ett VR-rum (Virtual Reality) och ett poddrum finnas, som byggs efter medborgarnas önskningar.

– Det är allmänhetens önskemål om innehåll och ett av dem var VR, så då har vi försökt att lösa det, säger Jörgen Edsvik (S).

Även en biosalong görs i ordning dit bio sjuan, som nu ligger vid gasklockorna, ska flytta. Även konstcentrum, som ligger i Silvanum, kommer flyttas till det nya kulturhuset.

– Både konsthall, utställningshall och kreativ verksamhet för barn flyttas hit, säger Jörgen Edsvik (S).

Dyrare än tänkt

Budgeten för Agnes Kulturhus har höjts flera gånger – senast har den höjts från 441 miljoner till 460 miljoner.

Det är ju mycket pengar – tror ni att ni kommer ni få valuta för pengarna?

– Det är ju Gävleborna som ska göra den bedömningen, det är ju mycket pengar. Därför är det så viktigt att vi har haft ett högt engagemang från Gävleborna, så vi inte bygger någonting som blir helt annat än det man förväntat sig, säger Jörgen Edsvik (S).

Följ med på rundturen i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Agnes kulturhus

Mer i ämnet