Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Aimo Suorajärvi och Christer Östbloms stora intresse är att tillsammans gå och följa byggprocesser. Titta på klippet för att ta del av deras senaste tillskott på promenadrundan. Foto: Ida Nilsson/SVT

Umarellerna Christer och Aimo i Gävle håller koll på bygget av Agnes

Uppdaterad
Publicerad

Umareller kallas de pensionärer eller äldre som samlas i stadens hörn för att följa byggprocesser. Christer, 81, och Aimo, 64, är grannar och de älskar att gå på promenad och titta på byggnationer ihop.

Agnesbygget är deras senaste tillskott och de promenerar flera gånger i veckan för att se hur bygget går.

Det är något speciellt med att se något växa fram menar de.

Agnes kulturhus

– Det är det här med att följa ett sådant här komplex från grunden, säger Christer Östblom.

Följ med de två umarellerna på tur i klippet ovan.

Kort om umareller

En umarell är en äldre man som betraktar arbeten i det offentliga rummet, exempelvis byggarbetsplatser, vägarbeten, nybyggnad och renoveringar av byggnader.

Ordet umarell är en modern variant av ett ord från den italienska dialekten emilianska – umarel. Där betyder ordet ”liten man”.

Fenomenets uppmärksammande och popularisering tillskrivs ofta skribenten och författaren Danilo Massotti som har skrivit böcker om umareller.

Staden Bologna har namngivit ett torg i stadsdelen Cyrenaica – Piazzetta degli Umarells – till umarellernas ära.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Agnes kulturhus

Mer i ämnet