Så här är visionen att Agnes kulturhus i Gävle ska se ut. Foto: Gävle kommun

Nya kulturhuset i Gävle har fått sitt namn

Publicerad

Bland 700 namnförslag har juryn nu utsett en vinnare. Gävles nya kultur- och bildningscentrum ska heta ”Agnes kulturhus”.

Den kända författaren Agnes von Krusenstjerna växte upp i Gävle i början av 1900-talet. Hon får nu ge sitt namn åt det nya kulturhuset.

– Vi tycker att det är fint att lyfta fram en kvinnlig kulturpersonlighet som anknyter till Gävles historia. Hon var en kontroversiell person som stod upp för kvinnors rätt att uttrycka sig fritt och utmanande etablissemanget på sin tid. Förslaget vann överlägset och vi är övertygade om att det snabbt blir etablerat hos Gävleborna, säger Jörgen Edsvik (S), jurymedlem och ordförande i den politiska referensgruppen för kultur- och bildningscenter, i ett pressmeddelande.

Namnförslaget lämnades in av Anna Wikfeldt och Anders Eklind. Det slutgiltiga beslutet om namnvalet fattas av kommunstyrelsen den 12 oktober.

Det nya kulturhuset börjar byggas 2022 och målet är att det ska stå klart 2023.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nya kulturhuset i Gävle

Mer i ämnet