Bibliotekarien: ”Hotfulla situationer kan hända nästan när som helst”

Uppdaterad
Publicerad

Arbetsmiljön på svenska bibliotek har försämrats sedan 2017, enligt en ny enkätundersökning bland 1600 svenska bibliotekarier. Nina Pascoal som jobbar i Helsingborg, har bevittnat både hot och slagsmål under sina två år i branschen.

Stöket på biblioteken har varit ett återkommande ämne i samhällsdebatten under de senaste åren, med starka åsikter både om hur allvarlig situationen är och vad den beror på. Nina Pascoal jobbar som bibliotekarie i Helsingborg och har själv bevittnat flera incidenter. Bland annat efter att ha bett en besökare som spelade musik från sin mobil att sänka ljudet.

– Då blev han jättearg och aggressiv och hotade mig. Det blev väldigt obehagligt, berättar hon.

Vad gjorde du då?

– Jag hämtade en kollega direkt och backade från situationen. Jag fick sedan anmäla händelsen och behövde inte jobba färdigt passet.

En annan gång fick personalen ringa polisen efter att två besökare börjat slåss med varandra. 

– Hotfulla situationer kan hända när som helst. Det går nog inte att vara helt förberedd, säger hon.

“De får inte den vård de behöver”

Utifrån Nina Pascoals erfarenhet har de hotfulla situationerna främst uppstått med personer som lider av psykisk ohälsa eller som har missbruksproblem. Hon tror därför att problemen främst beror på brister i hjälpen från andra samhällsinstanser.

– Biblioteken speglar ju samhället. Med utsatta grupper kan vi ha rutiner för hur vi ska göra, men vi vill ju inte porta någon. Problemet är att de inte får den vård de behöver.

Nöjd med rutinerna

Trots ett flertal stökiga situationer är hon nöjd med bibliotekens rutiner. Tidigare kunde det hända att hon arbetade ensam, men i dag är de alltid minst två på jobbet. Alla som arbetar har personlarm på sig vilket är betryggande då personalen ibland är på olika våningsplan.

– Vi har våra rutiner och jag tycker att det fungerar bra. En del av det är att alltid göra en anmälan, säger Nina Pascoal.

– Sett till hur många besökare vi har är de flesta snälla och lätta att jobba med, men när incidenter väl händer kan det vara väldigt jobbigt. Det finns en osäkerhet i att man inte riktigt vet vad som kommer hända eller när något kan hända.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.