Bidrag till kulturtidskrifter stryps

Uppdaterad
Publicerad

Stödet till kulturtidskrifter kommer att minska kraftigt i och med att det nu är Alliansens kulturbudget som ska gälla för 2015. 75 procent av totala bidragssumman försvinner.

Idag justerade kulturutskottet nästa års budget och därmed står det klart att stödet för kulturtidskrifter minskar med 75 procent, eller 15 miljoner kronor. 2013 var summan av det totala stödet för kulturtidskrifter cirka 20 miljoner kronor.

– Det är en budget som nu är anpassad till alliansens ramar, det vill säga lite stramare ramar men å andra sidan drabbas inte kulturområdet av stora skattehöjningar, säger Per Bill (M) ordförande i Kulturutskottet.

Kulturrådet är den myndighet som delat ut stödet.

– Det kommer givetvis att påverka kulturtidskrifterna negativt. Vi måste göra en konsekvensanalys av detta, men det påverkar ju bidragstagare väldigt mycket, säger Staffan Forssell, generaldirektör på Kulturrådet.

Kraftiga reaktioner

Kulturtidskrifternas chefredaktörer som Kulturnyheterna har talat med reagerar kraftigt på nyheten. En av de tidskrifter som får stödet från kulturrådet är Ordfront vars chefredaktör Johan Berggren kallar budgeten för ett dråpslag.

– Tidskrifterna gör mycket för det öppna samtalet och samhället. Det är ju hyckleri att ena dagen prata om pressfrihet och yttrandefrihet – och nästa dag skära ner stödet till kulturtidskrifter, det borde istället ökas för att göra skillnad, säger han.

Litteraturstödet blir kvar

Kulturnyheterna rapporterade tidigare i veckan om att Svenska Förläggareföreningen oroades av eventuella neddragningar av stödet. Nu kan de pusta ut eftersom bidragen kommer att vara kvar i nuvarande omfattning.

– Barn och ungas läsande och satsningar på litteraturen var en högre prioritet för oss än kulturtidsskrifterna, säger Per Bill (M).

Namninsamling mot beslutet

Närmare 400 personer hade under tidiga fredagskvällen skrivit under en protestlista mot beskedet där de kräver att ”kulturtidskriftsstödet i det akuta läge som nu råder räddas – och på sikt stärks för att säkra den viktiga funktion dessa tidskrifter fyller för vår demokrati”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Minskat stöd till kulturtidskrifterna

Mer i ämnet