Bildextra: Så blir det nya Kiruna

Uppdaterad
Publicerad

Det nya Kiruna blir en global mönsterstad med egen linbana. Det är visionen hos arkitektbyrån som ska gestalta en helt ny stadskärna.

År 2030 ska Kiruna vara ”en unik mix av människor, kulturer och livsval – en välkomnande global stad”. Det är en av nyckelmeningarna för arkitektkontoret White, som får det prestigefyllda uppdraget att rita stadskärnan för det nya Kiruna.

Det meddelades på en pressträff i Kiruna idag.

Kiruna flyttar

– Det är en spännande utmaning att få förverkliga visionen om ett nytt Kiruna. Samhällsbyggande är vårt absolut viktigaste verktyg. Det vi ska göra nu är försöka lyssna och tolka, säger Monica von Schmalensee, vd på White.

Ny mönsterstad

I arkitekttävlingen om det nya Kiruna har tio byråer tävlat om att få bygga en helt ny stadskärna. Det vinnande förslaget går under namnet ”Kiruna 4-ever” och presenterar paroller som ”Alla ska med” och ”Mönsterstaden 2.0”.

– Mottot Kiruna 4-ever syftar till den långsiktighet vi måste ha för att klara av att göra det vi står inför. Det handlar om det uppdaterade, uppmärksammade och fantastiska Kiruna, säger Mikael Stenqvist, ansvarig arkitekt.

Vill starta en biennal

– Vi tror inte på att skapa en enklav utanför stadskärnan, vi tror starkt på att binda samman med den befintliga staden. På så sätt kan vi skapa effektiva och nära samband, fortsätter Mikael Stenqvist.

Man vill också att Kiruna ska instifta en internationell biennal med fokus på stadsutveckling och stadsbyggnad, där arkitekter och stadsplanerare bjuds in från hela världen.

”Väldigt imponerad”

Kristina Zakrisson, kommunalråd i Kiruna, säger att det är med blandade känslor man presenterar planen för den nya staden.

– Det vi ska göra i Kiruna är både sorgligt, att ta avsked från en stor del av staden, och gå in i något nytt. Själv är jag väldigt imponerad, säger hon.

Uppdatering 26/3 2013: I dag blev det helt spikat att ”Kiruna 4-Ever” ska bli verklighet i nya Kiruna. Kommunfullmäktige röstade i enlighet med kommunstyrelsens förslag.

Reporter i inslaget: Isak Klasson

Fotograf: Andreas Idén

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kiruna flyttar

Mer i ämnet