Billie Eilish på Glastonbury festivalen 2019. Foto: AP/TT

Billie Eilish klädeskollektion dras tillbaka efter plagiat-anklagelser

Uppdaterad
Publicerad

Artisten Billie Eilishs klädkollektion har stoppats efter att det visat sig att klädmärket artisten samarbetade med kopierat ett verk från en animeserie och en fan-art konstnär. Klädesmärket har nu dragit tillbaka kollektionen och ber på sociala medier om ursäkt.

Det var under förra veckan som det 17-åriga stjärnskottet Billie Eilish släppte klädeskollektionen tillsammans med märket Siberia hills som innefattar en t-shirt och huvtröja. Men nästan direkt kom reaktioner på sociala medier om att motivet på kläderna liknande karaktären Nozomi Tojo från animeserien Love live!.

Därtill liknade motivet starkt ett verk undertecknat fan-art konstnären Makoto Kurokawas som föreställer karaktären i serien. 

Efter att bilderna på kläderna rönt stor uppmärksamhet på sociala medier, beslutade klädesmärket och artisten att hastigt dra tillbaka hela kollektionen, skriver Artnews. I ett inlägg på Instagram ber klädesmärket nu om ursäkt för klavertrampet, som de menar inte haft något att göra med artisten.

”Vi ber om ursäkt till den begåvade konstnären Mr. M_Qurokawa för att ha använt konstverket till vår samarbetskollektion med Billie Eilish. Billie och hennes team visste inte om att vi använde verket – de trodde bara på produkten”, skriver de på Instagram

Det är inte första gången Billie Eilish tvingas stå till svars för plagiatanklagelser. Så sent som i juni i år hamnade hennes musikvideo till singeln Bad guy i blåsväder på grund av att den påminde om fotografier från Maurizio Cattelan och Pierpaolo Ferrarris satiriska tidskrift Toiletpaper.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.