Svenska biografer gör sig redo att öppna i april

Uppdaterad
Publicerad

Majoriteten av Sveriges biografer har hållit stängt större delen av de senaste tolv månaderna med miljardförluster som resultat. Nu hoppas företrädarna för den svenska biografbranschen på att kunna öppna igen i april.

De tre största biografaktörerna i Sverige: Filmstaden, Svenska Bio och Folkets hus och parker har haft stängt alternativt öppet men med hårda restriktioner under coronaåret.

I slutet av februari skickade Folkhälsomyndigheten ett remissvar till socialdepartementet med förslag på nya publiktak, där det ska gå att anpassa taket efter olika verksamheter och beroende på smittläget.

Ett av förslagen som regeringen ska ta ställning till är att biograferna skulle kunna öppna igen den 11 april med en sittande publik på 50 personer.

Hoppas på våröppning

– Mitten, slutet av april är väl rimligt att tänka sig, säger Helena Eklund, marknadschef på Filmstaden om när hon tror att Filmstaden kan öppna igen efter att ha varit stängt sedan 24 november.

Peter Fornstam, vd för Svenska bio, säger att han har svårt att förstå varför beslutet dröjer.

– Det läget Folkhälsomyndigheten beskriver för en 50-gräns för sittande publik är ju det just nu pågående läget. Jag kan inte se varför de inte skulle göra som föreslaget, säger han och tillägger att Svenska bio helst vill öppna innan påsk.

Calle Nathanson på Folkets hus och parker ställer sig dock mer skeptisk till mitten av april som startdatum.

– Vi blev lite förvånade när vi läste remissvaret. Vi har väldigt svårt att förstå att vi skulle kunna öppna när vi går in i en tredje våg, säger han.

Miljardförluster

Kulturminister Amanda Lind säger att hon i dag inte kan säga ett fast datum.

– Vi hoppas kunna återkomma med besked, det blir ju alltid smittläget som avgör i slutänden, men den modell som Folkhälsomyndigheten föreslagit, att man ska kunna ta steg framåt baserat på smittläge är väl det vi alla ser framför oss, säger hon.

Peter Fornstam uppskattar att biografbranschen har förlorat strax över 2 miljarder kronor i Sverige sedan mars 2020 och att de statliga stöden täckt upp för ungefär tio procent. Han beskriver det som att de ”går på fälgarna”. En bild Helena Eklund på Filmstaden delar.

– Ingen verksamhet som är stängd klarar sig för evigt, säger hon.

Hur mycket har ni förlorat?

Folkets hus och parker: Upp till 80 procent intäktstapp under den här perioden, i runda slängar 60 miljoner.

Svenska Bio: Omsättningstapp på ungefär 400 miljoner de senaste tolv månaderna.

Filmstaden: Kan inte säga exakt, men ett vanligt år har Filmstaden runt 11 miljoner besökare. 2020 var det 3,3 varav strax över två var innan restriktionerna i mars 2020.

Fler siffror

Filmstaden har 38 biografer på 21 svenska orter

Svenska bio har 37 biografer på 33 orter

Folkets hus och parker har tre centralägda biografer, men samarbetar med 200 biografer och visar livekonserter, scenkonst, dokumentärer med mera.

Antalet biobesök i Sverige sjönk från 16 miljoner 2019 till 5,6 miljoner 2020.

Antalet premiärer sjönk med nästan 40 procent under 2020.

I mars 2020 infördes restriktionerna på först max 500 personer och sedan 50. Filmstaden stängde i mars för att öppna igen i slutet av juni för att stänga igen i slutet av november. Svenska Bio har haft öppet hela tiden för en maxpublik på åtta personer och hos Folkets hus och parker har ett fåtal biografer hållit öppet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.