Foto: Stephane Mahot/Wikimedia Commons

Black metal-bandet Marduk förnekar samröre med NMR

Uppdaterad
Publicerad

En granskning av tidningen ETC visar att det svenska black metal-bandet Marduk har kopplingar till den nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen. I ett meddelande på Facebook uttalar sig nu bandet och förnekar samröre med NMR.

Under onsdagen avslöjade tidningen ETC att två medlemmar ur Marduk beställt antisemitisk litteratur och nazistpropaganda från den nazistiska organisationen NMR.

Efter granskningen beslutade Fryshuset i Stockholm, i samråd med arrangören för metalfestivalen Stockholm Slaughter, att avboka bandet från den kommande festivalen i slutet av april.

På Marduks Facebook-sida uttalar sig nu bandet om granskningen och förnekar att de två utpekade medlemmarna ska ha haft samröre med NMR.

”Ingen medlem i Marduk har beställt något från den aktuella hemsidan eller har haft någon interaktion med organisationen som driver den”, skriver bandet:

”Marduk har inga politiska agendor, nationalsocialistiska eller andra. Våra texter handlar om religion och historia, inget annat.”

Stoppar ytterligare band

Även det norska black metal-bandet Taake portas från festivalen på Fryshuset efter anklagelser om nazism. I ett mail till tidningen ETC skriver bandets grundare, Ørjan Stedjeberg: 

”Det finns ingenting nazistiskt i Taakes lyriska koncept, eller bland bandmedlemmarna privat. Det är otroligt att jag efter 11 år måste påpeka detta”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.