När en kvinna mister sin man får hon höra om en tjänst som kan ”väcka honom till liv” igen. Foto: ENDEMOL

Black Mirror – serien som avslöjar framtiden

Uppdaterad
Publicerad

Snart släpps säsong 4 av den visionära science fiction-serien Black Mirror. Frågan är vilka av Charlie Brookers profetior som blir verkliga den här gången.

Charlie Brookers tv-serie Black Mirror har hyllats för sina träffande samhällsporträtt med rå humor och oförutsägbar twist. Titeln på tv-serien kommer från ”den kalla, blanka skärmen på en TV, en monitor och en smart telefon”.

Genomgående teman är teknik, sociala medier, digitalisering och näthat i kombination med Charlie Brookers oroliga ”tänk-om-tankar”. Varje avsnitt har olika skådespelare och självständiga narrativ. Men det är alltid det mänskliga felsteget – inte teknologin – som utgör boven i dramat. 

Charlie Brookers fiktiva profetior är ofta skrämmande lika vår samtid – i vissa fall slår de till och med in:   

The Waldo Moment (2013)

I detta avsnitt får vi se hur Waldo – en animerad björn styrd av en uttråkad komiker – blir en framgångsrik politisk kandidat genom att förolämpa sina motståndare i tv och sociala medier.

När Trump vann presidentvalet twittrade serieskaparen Charlie Brooker: ”This isn’t an episode. This isn’t marketing. This is reality.” Oavsett om man uppskattar Brookers tweet eller ej, kan avatarer likt Waldo snart bli verkliga. 2016 demonstrerade Facebook hur de planerar skapa avatarer av människor med VR-teknik. 

The Waldo Moment (2013)

The Nosedive (2016)

Vi är numera vana vid att tjänster som Airbnb betygsätter vår gästvänlighet och våra lägenheter. Taxitjänsten Uber betygsätter sina passagerare och viceversa. Människor kan således undvika varandra om vi tycker betygen är för låga.

I avsnittet Nosedive har betygsättningen gått en aning längre. I detta avsnitt betygsätter alla varandras beteende och vanor – hur de äter, hälsar, pratar.

Människor med ”hög rating” får således större uppskattning än de med lägre poäng. Huvudrollen Lacie får exempelvis inte skjuts när hon ska åka till ett bröllop på grund av sina kassa betyg. Låter detta som ett osannolikt scenario?

I Kina planeras just ett socialt betygsystem, baserat på medborgarnas ärlighet och trovärdighet som ska sättas i bruk 2020, enligt Washington Post.

The Nosedive (2016)

Be Right Back (2013)

När en kvinna mister sin man får hon höra om en tjänst som kan ”väcka honom till liv” igen. Detta genom att samla all hans historik från sociala medier, mejl, och foton och återskapa en version av honom.

Deras återupptagna kommunikation börjar via chatt och telefon, där hon upptäcker att kopians personlighet är slående lik hennes man. Slutligen dyker en ”livs levande” docka – identisk till utseende och beteende – upp i en låda på posten.

I dag finns redan tjänsten Crystal som skapar mejlsvar och meddelanden åt dig – baserat på din personlighet och ditt språk online. Crystal kan till och med anpassa språket beroende vem du pratar med. Tjänsten lanserades 2014.  

Be Right Back (2013)

Hated in the Nation (2016)

Panik utbryter när miljontals små artificiella bin – självständiga drönare – som pollinerar växterna när de riktiga bikuporna försvunnit hackas och manipuleras i en attack mot invånarna.

Skådespelaren Jonas Karlsson har en av rollerna i detta avsnitt som är överraskande realistiskt. Norska företaget Prox Dynamics har tagit fram drönare i storlek med en humla.

Hated in the Nation (2016)

Black Mirror säsong 4 har premiär i början på året hos Netflix.

Business Insider har sammanställt en lista med flera Black Mirror avsnitt som kan bli verkliga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.