• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Den nederländske skådespelaren Rutger Hauer, kanske mest känd för sin insats som replikanten Roy Batty i Ridley Scotts sci fi-klassiker Blade runner från 1982, har dött. Foto: Victoria Will/AP

Blade runner-skådespelaren Rutger Hauer död

Uppdaterad
Publicerad

Den nederländske skådespelaren Rutger Hauer, kanske mest känd för sin insats som replikanten Roy Batty i Ridley Scotts sci fi-klassiker Blade runner från 1982, har dött.

Rutger Hauer gick bort i sitt hem i Nederländerna efter en kort tids sjukdom, uppger hans agent för Variety.

Skådespelaren har varit med i en lång rad filmer och tv-serier, bland andra Sin city, Batman begins och True blood.

Han föddes i Utrecht 1944, slog igenom i den nederländska tv-serien Floris från 1969 och hade en framgångsrik karriär i hemlandet innan han gjorde entré i Hollywood med Nighthawks 1981.

Under 1980-talet gjorde Hauer en rad minnesvärda rolltolkningar i Ladyhawke, Kött och blod, Liftaren, Wanted: Dead or alive och Blint raseri.

”En magnetisk skådespelare”

Han gjorde även en hyllad insats som Andreas Kartak i Ermanno Olmis La leggenda del santo bevitore från 1988.

Många av Rutger Hauers fans har tagit till sociala medier för att hylla och sörja skådespelaren, däribland regissören Guillermo del Toro.

”Rip Rutger Hauer: en intensiv, djup, genuin och magnetisk skådespelare som bidrog med sanning, kraft och skönhet till sina filmer”, skriver del Toro på Twitter.

Rutger Hauer blev 75 år gammal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.