Textraden om Nobelpriset är numera borttagen.

Dylan-raderade Nobelinfo: Oartigt och arrogant

Uppdaterad
Publicerad

För några dagar sedan uppdaterades Bob Dylans hemsida med en kort info om att han var årets mottagare av Nobelpriset i litteratur. Nu är den textraden raderad.– Man kan ju säga att det är oartigt och arrogant. Han är den han är, säger Svenska Akademiens ledamot Per Wästberg.

I texten till Bob Dylans samlade låttexter stod det tidigare att poeten och artisten var årets Nobelpristagare i litteratur. Men på fredagsmorgonen var den korta textraden har försvunnit. Enligt källor till Aftonbladet ska det vara på order av Bob Dylan som meningen togs bort.

En lång tystnad

Det har gått över en vecka sedan det stod klart att Dylan får årets Nobelpris i litteratur, men det har i princip inte kommit några livstecken från mottagaren själv. En kort tweet från Dylans stab kom drygt ett dygn efter tillkännagivandet som kort konstaterade att han fick priset. Men när Dylan har stått på scen den senaste veckan har han inte sagt ett ord om utmärkelsen. Inget pressmeddelande har heller skickats ut, trots att det utlovades tidigare.

I en intervju med Kulturnytt berättade Svenska Akademiens ständiga sekreterare Sara Danius att de hade slutat söka Dylan. Därför blev det en viss uppståndelse när den korta textraden på bobdylan.com väl dök upp. Vad det betyder att texten är borta återstår att se.

Svenska akademien ligger lågt

Kulturnyheterna har idag fredag talat med Svenska Akademien-ledamoten Per Wästberg som säger att de har noterat att texten om Nobelpriset har raderats från sidan.

– Det var väl inte oväntat. Han verkar väldigt sturig och motvillig så jag blev inte förvånad, säger Wästberg

Svenska Akademien fortsätter att ligga lågt. Wästberg menar att bollen ligger nu helt och hållet hos Dylan.

– Vi avvaktar. Antingen kommer han, då är han välkommen. Eller så kommer han inte och då ordnar vi något annat istället under festligheterna. Han är pristagare vad han än säger, säger Wästberg.

Vad tänker du om att han inte säger något?

– Nä, vad ska man tänka? Man kan ju säga att det är oartigt och arrogant. Han är den han är.

Vanligtvis brukar Nobelceremonin kantas av bland annat en föreläsning från mottagaren och ett besök i Rinkeby. Men det återstår att se vad som händer i Dylans fall. Men han måste lämna besked i sinom tid.

– Det är svårt att säga för det här är en absolut unik situation. Han kan nog dröja med att lämna besked tills väldigt nära själva festen, säger Per Wästberg.

Ett år på sig

Kulturnyheterna har också pratat med Nobelmuseet gällande prispengarna. Enligt dem har Bob Dylan närmare ett år på sig att tacka ja eller nej till prispengarna på 8 miljoner kronor.

– Han måste ge ett svar senast första oktober nästa år. Har han inte lämnat besked då, har han inte längre rätt att ta ut pengarna, säger Gustav Källstrand, 1:e intendent på Nobelmuseet och expert på Nobelstiftelsen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.