Foto: TT

Dylan har levererat sin Nobelföreläsning

Uppdaterad
Publicerad

Nobelpristagaren i litteratur Bob Dylan levererar sin Nobelprisföreläsning i form av ett ljudklipp och en text. Och föreläsningen kommer i sista minuten – den 10 juni går tidsfristen för prispengarna ut.

Det har varit många turer fram och tillbaka sedan Akademiens ständiga sekreterare Sara Danius i oktober förra året tillkännagav att Bob Dylan skulle få Nobelpriset i litteratur.

Först tog det en mindre evighet innan Dylan reagerade och länge var det ovisst om han överhuvudtaget skulle acceptera priset. Men det gjorde han ju tillslut. Och nu, med fem dagar till godo, har han även skickat in Nobelföreläsningen.

Kom i dag

Den kom i morse och Svenska akademien publicerade den under eftermiddagen på sin webbsida.

LÄS MER: Fortfarande tyst från Bob Dylan

Sara Danius skriver på sin blogg att Dylan-äventyret med detta kommer till sitt slut. Till Kulturnyheterna säger hon att det känns lite tråkigt.

– Som det ju gör när alla äventyr tar slut, men vi ser ju fram mot ett nytt som tar vid nu under sommaren.

Hon tycker föreläsningen är av yppersta klass.

– Det är ett lysande tal. Retoriskt sett fulländat. Inledningsvis berättar Bob Dylan om hur han upptäckte musiken, och sen följer ett långt parti som handlar om den stora litteraturen.

Kopplingen mellan musik och litteratur

Föreläsningen är 26 minuter lång och går att läsa i sin helhet på Svenska akademiens webbsida.

”När jag tilldelades Nobelpriset i litteratur, började jag fundera på exakt hur mina låtar är besläktade med litteratur” säger Bob Dylan i föreläsningen.

Dylan säger också att han i föreläsningen ska försöka förklara den kopplingen.

Han beskriver sen i en retorisk triptyk sin relation till flera av litteraturens giganter. Melvilles Moby Dick, Remarques På västfronten intet nytt och Homeros Odyssén.

– Det är en tredelad struktur där han förmedlar hur han ser på dessa stora verk som han läste när han var liten. Det tycker jag också är intressant, vad skolan kan betyda för ett barn, säger Sara Danius.

Bob Dylan skickade föreläsningen både som text och som ljudfil och Sara Danius är förtjust.

– Det är flott att höra honom. Det är lika välartikulerat som välproducerat. I bakgrunden är det saktmodig musik, och så med hans tal i förgrunden. Det är en njutning att lyssna till.

Ovisst om han skulle hålla en föreläsning

I oktober förra året tilldelades Bob Dylan Nobelpriset i litteratur, men sedan det stod klart att han inte skulle komma till ceremonin i Stockholm i december har det varit oklart huruvida den amerikanske sångaren verkligen skulle komma att hålla någon Nobelföreläsning – vilket är villkoret för att pristagaren får sina pengar.

LÄS MER: Från Bob Dylan inte ett knyst – kan bli utan Nobelmiljoner

I december levererade han istället ett tacktal som framfördes av Azita Raji, tidigare USA-ambassadör i Sverige.

Dylans tystnad kontroversiell

Under lång tid kommenterade inte heller Bob Dylan sin utmärkelse, vilket kritiserades av ordförande i Nobelkommittén, Per Wästberg, i en intervju med Kulturnyheterna.

– Nä, vad ska man tänka? Man kan ju säga att det är oartigt och arrogant. Han är den han är.

LÄS MER: Svenska akademien tar avstånd från uttalande

Svenska akademien tog dock senare avstånd från uttalandet i ett pressmeddelande och underströk att Wästberg endast uttryckt sin personliga mening.

Dagens ljudfilsleverans från Dylan kommer också i sista sekunden – den 10 juni löper tidsfristen ut.

LÄS MER: Bob Dylan och Nobelpriset – detta har hänt

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.