Facebook. Foto: AP/TT

Medborgarrättsrörelsen NAACP uppmanar till bojkott av Facebook

Uppdaterad
Publicerad

NAACP – en av USA:s mest inflytelserika medborgarrättsrörelser som värnar om afroamerikaners plats i samhället – uppmanar allmänheten att bojkotta Facebook under en dag, för att få företaget att göra mer för att minska ”desinformation och diskriminering”.

Under hashtaggen #LogOutFacebook vill NAACP uppmana alla sociala medier-användare att logga ut från Facebook och andra Facebook-ägda plattformar som Instagram och Whatsapp.

Bojkotten varar i en dag, tisdagen 18 december, och syftar till att få Facebook att jobba hårdare för att stoppa desinformation och diskriminering av svarta i sina kanaler.

”Förkastligt”

Som motiv pekar NAACP särskilt på avslöjandet om ryska desinformationskampanjer mot det amerikanska valet 2016, då falsk informationsspridning på Facebook ska ha använts för att bland annat underminera afroamerikanska rättighetsrörelser som till exempel Black lives matter.

”Användandet av Facebook för spridning av falska beskrivningar av afroamerikaner och afroamerikanska grupperingar är förkastlig”, skriver NAACP på sin hemsida.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.