– Allt betyder ju så mycket här. Den här natten. Det är som att den är för betydelsemättat för att den ska vara sann, säger författaren Stefan Lindberg, som skrivit Nätterna på Mon Cherie, en ny dokumentärroman om Palmemordet.
Boken blandar dikt med verklighet och handlar om den första kaotiska tiden efter mordet på Sveriges dåvarande statsminister Olof Palme den 28 februari 1986. Boken berättar om PKK-spåren, privatspanare och mordutredningens första spanningsledare Hans Holmér.
Men framförallt handlar Nätterna på Mon Cherie om den 33-åring som fick hela sitt liv förstört när han hängdes ut i medierna som den misstänkte mördaren. Han tvingades fly och hittades själv mördad sju år senare.
”Utredning som liknar förföljelse”
– Jag blev märkligt drabbad av detta fruktansvärt brutala öde som han gick till mötes. Det är ju en utredning som liknar förföljelse.
33-åringen flydde uppmärksamheten efter mordutredningen i Sverige. Han slog sig ned i USA men hittades sju år senare mördad i en skogsbacke.
– Det är ju det som är så thrillerlikt på något sätt. Att han själv blev mördad i USA i ett svartsjukedrama. Men där stannar ju inte människor som fantiserar vidare på hans historia, utan där letar man efter en anledning till att han mördades. Att han skulle tystas eller någonting sånt.
Att skilja på Palmemordet och ”berättelsen om Palmemordet” är nästan omöjligt enligt Stefan Lindberg. Romanen gör dikt av det som kanske en gång var fakta.
– Jag tar på ett sätt allting och rör ihop det med min egen fantasi. Samtidigt som jag har läst förhör med honom. Vilket var plågsamt. Det var väl då mitt hjärta brast.