Bok om miljonprogrammet blir teaterpjäs i Husby

Uppdaterad
Publicerad

Melody Farshin är ståupp-komiker, författare och Husbybo. Nu blir hennes debutroman Mizeria, som handlar om att växa upp i ett miljonprogramsområde, teater på Kulturhuset Stadsteaterns nya scen i Husby i Stockholm.

I Mizeria följer vi tonårstvillingarna Aicha och Ali som navigerar sig genom livet i orten. Det har blivit mer begravningar än studentmottagningar och de två tvillingarna drabbas till slut på nära håll, skriver Kulturhuset Stadsteatern om pjäsen.

Melody Farshin berättar att tvillingarna bär sin postkod som en flagga, vilket hon menar är att ha en stolthet för sin ort. Något som hon själv känner.

– Min generation hade en grov identitetskris, för ortenkulturen hade inte riktigt etablerats då. Det var bara en förvirring kring att vi var avvikande från normen, säger hon och fortsätter:

– Jag har något som utmärker mig och för mig är det inte mitt etniska påbrå utan det är min gemenskap till min ort. Husby är min flagga och det är min identitet.

”Som att operera sitt eget barn”

När Melody Farshin skrev Mizeria ville hon göra läsbar litteratur som skulle vara lätt att ta till sig, med många berättarröster istället för en. I pjäsen spelas alla dessa roller av Maria Nohra och Ahmed Berhan.

Hur har det varit att översätta bok till pjäs?

– Jättesvårt, det har varit som att operera sitt eget barn, jättehemskt! säger Melody Farshin och skrattar.

Mizeria har urpremiär på Kulturhuset Stadsteatern i Husby den 7 mars.

Se Melody Farshin berätta mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.