Böcker och filmer som ”förutspått” pandemin toppar listor. Foto: Piatkus/Warner bros/Headline

Böcker och filmer som ”förutspådde” pandemi toppar listor

Uppdaterad
Publicerad
En bok från 2008 skriven av ett amerikanskt medium har fått nytt liv. I End of days: Predictions and prophecies about the end of the world förutspådde författaren Sylvia Browne att en allvarlig sjukdom skulle spridas över världen cirka år 2020.

I boken står det bland annat att ”cirka 2020 kommer en allvarlig lunginflammationsliknande sjukdom att spridas över hela världen, attackera lungorna och luftrören och motstå alla kända behandlingar”.

Boken kom ut 2008 och författaren Sylvia Browne dog 2013. Nu har coronaviruspandemin gett ny uppmärksamhet till boken och den ligger tvåa på Amazons topplista i den facklitterära kategorin och fysiska exemplar av boken säljs för hundratals dollar, skriver CNN.

Även i Sverige är intresset för boken stort. Utdraget ur boken med förutsägelsen om pandemin 2020 sprids på sociala medier och boken är internetbokhandeln Bokus mest sålda e-bok.

Skrev om virus från Wuhan

Också på andra plats på Bokus topplista över e-böcker finns en bok som har sett nya framgångar i och med coronapandemin – Dean Koontz Eyes of darkness som kom ut 1981. Teorier som sprids på sociala medier hävdar att den amerikanska författaren förutspådde det pågående coronavirusutbrottet i boken.

I boken skriver Koontz om ett virus som heter Wuhan-400 och många har dragit paralleller till den pågående pandemin eftersom den startade i just Wuhan. Men symptomen av sjukdomen i boken matchar inte den officiella beskrivningen av symptomen på Covid-19, den sjukdom som orsakas av det nya coronaviruset.

Det finns också flera andra skillnader mellan det nya coronaviruset och Koontz fiktiva virus. Det senare är till exempel skapat i ett laboratorium och har en dödlighet på 100%, till skillnad från det nya coronaviruset som tros ha uppkommit på matmarknad och har en dödlighet på 1-2 % enligt WHO.

Film från 2011 ökar stort i popularitet

Även filmen Contagion från 2011 har fått ny publik i samband med den pågående pandemin. På strömningstjänsten Viaplay har antalet hyr och köp ökat med 4000 procent sedan innan utbrottet av det nya coronaviruset, skriver DN.

Den som söker tröst i förutsägelserna kring virusspridning finner den i Sylvia Brownes bok från 2008:

”Nästan mer förbryllande än själva sjukdomen kommer att vara att den plötsligt kommer att försvinna så snabbt som den kom, attackera igen tio år senare och sedan försvinna helt.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nya coronaviruset

Mer i ämnet