Muminboken ”Kometen kommer” är kanske den främsta tröstromanen i oroliga tider, menar Kulturnyheternas Ulrika Milles. Foto: SVT

Litteratur för tröst och fördjupning i kristider

Uppdaterad
Publicerad

Är Tove Janssons ”Kometen kommer” den definitiva tröstromanen? Kulturnyheternas litteraturkritiker tipsar om böcker för alla de som söker lindring och förströelse i den pågående coronapandemin.

Tove Jansson – Kometen kommer

Tove Janssons Kometen kommer är kanske den enda bok vi behöver när allt kommer kring. Skriven under andra världskrigets katastrofstämningar utkom den 1946 som Kometjakten men den vi minns är från 1968. En röd stjärna med svans hotar allt liv och alla hanterar sin rädsla efter sin egenart. Med bråk, kappsäckar, misantropi eller lemonad. Mumintrollet tänker på hur ”rädd jorden måste vara” och på hur ”förfärligt mycket han älskade allting”.  Och det slutar med att allt finns kvar efter farligheten.

Helle Helle – De

Helle Helles De (översatt av Ninni Holmqvist) handlar om livet för dottern som går på gymnasiet och mamman som kanske ”svalt en sten” och blir mycket sjuk. Ett undantagstillstånd under ytan samtidigt som en vardag pågår. Snart ska de upphöra vara ett vi, nu bli ett då. Livgivande om att växa upp, säga adjö och stå kvar.

Sjòn – Rågblont hår, grå ögon

Isländska Sjòns Rågblont hår, grå ögon (översättning John Swedenmark) handlar om en pojkes väg till nynazismen i det efterkrigstida Island, där det pratas bakom fördragna gardiner och generationers lögner fortplantar sig genom nya kroppar. Nu och då på utsökt prosa som bränns.

Jag minns – Svenska folket berättar om sitt 1900-tal

Jag minns, med undertiteln Svenska folket berättar om sitt 1900-tal samlades ihop av Svenska Dagbladet 2017 : fragment och berättelser som människor bevarat av sin livshistoria. Ett samhälle av detaljer och  känslor. Nu är ett nytt projekt igång, och Nordiska Museet samlar också våra coronaminnen som dokument för framtiden.

Till kristidssockerkakan, fluortanten och kalla kriget sällar sig snart handsprit och balkongsång. Material att försjunka i.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset och kulturen

Mer i ämnet