Alexandra Nedestam/ Maria Källsson Foto: Sydsvenskan/Emma Larsson/ Claudio Bresciani/ TT

Förlag ställer krav på Bokmässan

Uppdaterad
Publicerad

Att Bokmässans besökarantal sjunkit med runt 25 procent i år betyder minskade biljettintäkter för mässan – och färre sålda böcker för förlagen. Nu formulerar ett tiotal förlag en gemensam kravlista. Kraven handlar om att sänka kostnader och öka fokus på det höglitterära, men också om Nya tiders närvaro.

– Jag är inte intresserad av att vara på bokmässan om det ska vara på det här viset, säger Alexandra Nedstam, förlagschef på Vertigo.

Bokmässan erbjuder årligen en rabatt för deltagare som tidigt bokar en plats på nästa års mässa. Rabatten gäller under de fyra dagar som mässan pågår. Men i år har tidsfristen förlängts till en månad.

– Våra utställare har drabbats och har inte kunnat sälja så mycket böcker som de önskat med anledning av demonstrationen. Så för att hinna göra en utvärdering tillsammans har vi förlängt tidsfristen, säger Maria Källson, VD för Bokmässan till Kulturnyheterna.

Är ni oroliga för nästa års bokmässa?

– Vi hade omkring 150 anmälningar från förlag i helgen som kände sig säkra på att de vill delta även nästa år. Så jag känner ingen oro:

– Samtidigt är det viktigt att visa respekt för utställare som samlat resurser i ett helt år för att kunna delta och sen fått ett stort tapp, säger Maria Källson.

Stora förluster

Alexandra Nedstam, förlagschef på Vertigo, är inte nöjd med årets mässa.

– Vi har gått med extrem förlust i år och det har jag inte råd att göra igen. Jag tror att det kommer ta tid för Bokmässan att återställa det de ställt till med i år, säger hon till Kulturnyheterna.

Hur stor var förlusten för er i år?

– Jag har inte hunnit räkna, men jag tror att jag gått back 30-40 procent. Jag har med mig hälften av böckerna i bilen tillbaka hem.

Bokmässan är en viktig chans att marknadsföra sig och hitta både läsare och samarbeten. Men årets mässa var en besvikelse.

– Jag är nöjd att vi orkade, vi har försökt stötta varandra särskilt under lördagen. Men det var tråkigt att stå där och tänka att ingen är här och det är nazister utanför. Bokmässan har agerat dåligt i hela den situationen. Det är en extrem besvikelse.

Utifrån årets mässa, hur känner du inför att delta nästa år?

– Det är jättetråkigt att säga men just nu känner jag definitivt nej. Jag är inte intresserad av att vara på mässan om det ska vara på det här viset. Det kostar för mycket pengar och energi.

Ställer krav på mässan

Enligt uppgifter till Kulturnyheterna formulerar nu ett tiotal andra mindre, nischade förlag en kravlista mot mässan. Vertigo är ett av förlagen, men vill inte gå in på vilka fler som ska skriva under.

Kraven handlar om att sänka kostnader och öka fokus på det höglitterära. Men också om Nya tiders närvaro.

– Jag kan bara tala för mig och Vertigo men vi har valt att delta för att jag anser att det inte är vi som ska flytta på oss, utan Nya tider har inget på mässan att göra. Samtidigt har det som skedde utanför mässan på lördagen en tydlig koppling till Nya tiders närvaro... så jag ser helst att de ryker omedelbart.

Maria Källsson, VD på bokmässan, ser också förlusterna av årets mässa, och menar att det berott på NMR:s demonstration, men också på mediebevakningen kring den och Nya tider.

– På bokmässans golv fungerar idén om en öppen arena utmärkt. Våra besökare har den kapaciteten som vi önskar att hela samhället hade haft: att ge den här högerextrema utställaren så mycket uppmärksamhet som de förtjänar – ingen alls… men i debatten har det inte fungerat, säger Maria Källsson.

– Författare som kommit till oss för att prata om sina böcker har bara fått en enda fråga av journalister. Det känns verkligen sorgligt så här i efterhand, jag beklagar det, säger hon.

Ni är ändå en kommersiell aktör, kommer ni att se över Nya tiders närvaro efter årets förluster?

– Vi vill stå för att vi är ett torg för öppen åsiktsbildning, men naturligtvis måste vi göra en ordentlig utvärdering efter årets mässa, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.