Foto: TT

Erik Fichtelius till Kungliga Biblioteket

Uppdaterad
Publicerad

Utbildningsradions förre chef ger sig in i biblioteksvärlden. ”Viktigt och roligt”, säger han.

Erik Fichtelius, tidigare vd för UR och mångårig medarbetare inom SVT och Sveriges Radio, kommer att leda arbetet med att ta fram en nationell biblioteksstrategi – ett uppdrag som kulturminister Alice Bah Kuhnke i juni tilldelade Kungliga Biblioteket. Det meddelar KB i ett pressmeddelande

– Biblioteken ska vara en samlingspunkt med litteraturen i fokus. Samtidigt är det också ett rum för samtal och därmed en central byggsten i vår demokrati, sade kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke då.

”Viktigt och roligt”

Fichtelius kallar uppdraget för ett ”viktigt och roligt uppdrag i allmänhetens tjänst”.

– Det här handlar om samhällets demokratiska infrastruktur. Hur ska medborgare och invånare få kunskap och inblick, och hur locka till läsning och tillgängliggöra berättelser av alla sorter för unga och gamla, säger Erik Fichtelius.

– Jag är mycket glad över att vi har kunnat knyta Erik Fichtelius till KB och biblioteksstrategiarbetet. UR har precis som biblioteken ett viktigt bildningsuppdrag. Hans erfarenheter från bland annat public service och förmåga att se utvecklingsmöjligheter blir viktiga delar i det kommande arbetet. säger riksbibliotekarie Gunilla Herdenberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer