Milo Yiannopoulos talar på University of Colorado tidigare i år. Foto: TT / AP

Förlaget stoppar Milo Yiannopoulos bok

Uppdaterad
Publicerad

Den kontroversielle högerdebattören och Breitbart-redaktören Milo Yiannopoulos bokutgivning på anrika förlaget Simon and Schuster stoppas. Anledningen är en gammal video-intervju där Yiannopoulos i positiva ordalag pratar om sexuella relationer mellan män och pojkar.

I ett kort meddelande som tidningen Publishers Weekly citerar meddelar förlaget att man efter noggrant övervägande bestämt att stoppa boken, som skulle kommit ut i sommar.

Beskedet kommer samtidigt som ett klipp med Yiannopoulos i podcasten ”The Drunken Paesants” fått stor spridning på nätet. I klippet pratar han i positiva ordalag om män som har sexuella relationer med minderåriga pojkar.

Stoppas från konservativ konferens

Av den anledningen har även American Conservative Union stoppat honom från att tala på deras kommande konferens, skriver Variety.

På sin Facebook-sida skriver Milo Yiannopoulos att han anser pedofili vara avskyvärt och att han ångrar vissa ordval i intervjun. Han skriver också att han ska hålla presskonferens senare i dag.

Två miljoner i förskott

Yiannopoulos fick över två miljoner kronor i förskott när kontraktet för hans bok ”Dangerous” skrevs förra året med Treshhold Editions, en del av Simon and Schusters som specialiserat sig på konservativ facklitteratur. Bland de andra författarna syns till exempel högerdebattören Glenn Beck och George W Bushs tidigare rådgivare Karl Rove.

Kvinnor suger på jobbintervjuer

Yiannopoulos är kontroveriell. På den amerikanska alternativhögerns medieplattform Breitbart har han skrivit artiklar med rubriker om att kvinnor ”suger på jobbintervjuer” och att Planned parenthood, en organisation som förespråkar aborträtten, är ansvariga för ”en halv förintelse”.

Bokkontraktet ledde också till kontroverser och protester. Litteraturtidskriften Chicago Review of Books meddelade att de inte kommer recensera Simon and Schusters böcker under 2017 och Bad Feminist-författaren Roxanne Gay drog tillbaka sin kommande bok från förlaget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.