Foto: SVT

Första tv-intervjun med Alice Munro

Uppdaterad
Publicerad

SVT fick före alla andra svenska medier träffa Nobelpristagaren Alice Munro på hennes hotellrum i den kanadensiska staden Victoria.

– Mina känslor i dag är extremt komplicerade, säger Alice Munro till SVT:s korrespondent Stefan Åsberg.

SVT har som första tv-kanal i världen fått träffa Nobelpristagaren.
– Det är en stor ära och något du inte kan föreställa ska hända dig, och du tänker: ”hur hände det här?”, säger hon.

Alice Munro har hållit sig undan rampljuset sedan hon på torsdagen meddelades att hon är årets Nobelpristagare i litteratur. Hon vill inte kalla sig själv för blyg, men poängterar att hon enbart vill ha uppmärksamhet för sina verk.

Blandade känslor på hotellet

Medan hela världens medier har letat och ringt efter Alice Munro, har hon hållit sig på sitt hotell i staden Victoria i sydvästra Kanada. Med sina närmaste har hon delat blandade känslor:

– Det är en blandad känsla av att inte fatta vad som hänt och vara alldeles förtjust.

– Det är det här jag har arbetat för. Så jag vill inte vara så otacksam att säga att det är dåliga nyheter, säger Nobelpristagaren och ler.

Hon kommer till Stockholm

Alice Munro reser ogärna, men hon planerar att komma till Stockholm för att ta emot sitt Nobelpris i december. Det bekräftar hon för SVT:s korrespondent under intervjun.

Författaren säger att det blir en lång resa, men hon kan tänka sig att lätta upp färden med en mellanlandning på Island – en plats hon tycker mycket om.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nobelpriset i litteratur 2013

Mer i ämnet