Haruki Murakami vill koncentrera sig på sitt skrivande utanför medias strålkastarljus, uppger Den Nya Akademien. Foto: Reuters/TT

Haruki Murakami nobbar alternativt Nobelpris

Uppdaterad
Publicerad

Haruki Murakami vill inte ha något alternativt Nobelpris. Den japanske författaren avböjer nomineringen i ett mejl till organisatörerna av Den Nya Akademiens litteraturpris.

”Murakami uttrycker sin tacksamhet över att ha blivit nominerad och skriver att det är en stor ära för honom. Men han vill koncentrera sig på sitt skrivande utanför medias strålkastarljus”, skriver Den Nya Akademien på sin officiella Facebooksida.

Haruki Murakami har tidigare fått frågan om han skulle vilja ha Nobelpriset i litteratur. Hans svar på frågan i en artikel i The New Yorker 2012 var då:

”Nej, jag vill inte ha priser. Det skulle innebära att du är färdig”.

Den Nya Akademien är en ideell förening som bildades när Svenska Akademien krisade som värst i våras. Författaren och journalisten Alexandra Pascalidou tog initiativet till den alternativa akademin när det stod klart att årets Nobelpris i litteratur skjuts upp. 47 författare nominerades och fyra finalister utsågs. När nu Murakami hoppat av kvarstår Maryse Condé, Neil Gaiman och Kim Thúy, som enligt Nya Akademien ”alla har uttryckt stor entusiasm” inför sina nomineringar.

Vem som tilldelas priset tillkännages den 12 oktober, och priset delas ut i december. Därefter är det tänkt att organisationen ska upplösas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer