Foto: SVT

Hilary Mantel kommer ut på svenska

Publicerad

Historien går inte framåt utan bara runt, runt. Det är författaren Hilary Mantels slutsats om sin historiska roman ”Wolf Hall” som nu kommer ut på svenska.

Hilary Mantel är den enda kvinnan som vunnit det prestigefyllda litteraturpriset Man Booker två gånger. Nu kommer hon för första gången ut på svenska, med den historiska romanen ”Wolf Hall” som handlar om intrigerna vid den engelske kungen Henrik VIII:s hov på 1500-talet.

– Jag undrade om folk skulle orka med ännu en bok om huset Tudor, men det fanns en berättelse som fick mig att tänka ”det här måste ni få veta, det här är nytt”, säger hon.

Hilary Mantel ägnade fem år åt att gräva i det förflutna, men bestämde sig till skillnad från många andra att inte fokusera på historierna om kvinnorna vid Henrik den VIII:s sida. Hon gav sig istället ut på obruten mark, och hittade en diamant. Berättelsen om kungens trogne man Thomas Cromwell som liksom många andra i hovet förlorade huvudet i det brutala maktspelet.

Ett längre reportage om Hilary Mantel sänds i Babel den 1:a september.

Reporter: Lena Jordebro/ Oskar Anesten

Foto: Carl Magnus Lindström

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.