Visa alla (2)
Visa alla (2)

”Kvinnors sexualitet får en egen betydelse”

Uppdaterad
Publicerad

Till sommaren släpps flera erotiska noveller. Är böckerna en revolution för kvinnliga sexskildringar eller rent av ofeministiska?

För två år sedan kom bondagetrilogin ”Femtio nyanser av honom” (50 Shades of Grey) ut på marknaden och sedan dess har erotisk litteratur för kvinnor blivit en kassako. Inför sommaren släpps många nya romaner med erotiskt tema, som hoppas kunna rida på succévågen.

Sexologen Suzann Larsdotter ser trenden som ett sätt för kvinnors sexualitet att synliggöras.

– Jag hoppas att erotik för kvinnor har kommit för att stanna. Det är mäns sexualitet som har varit i offentligheten, medan kvinnors sexualitet alltid har setts i relation till mäns sexualitet. Men nu får kvinnors sexualitet en egen betydelse, inom vissa ramar.

Skrev för att böckerna var för pryda

Charlotta Lindell skrev sin debutroman ”Lustspelet” som en reaktion på att tidigare litteratur som riktar sig till kvinnor var för pryd.

– När jag har läst mycket romaner tidigare så har jag känt att det börjar bli lite lamt när man inte kan läsa om vad som händer mellan lakanen, utan att det alltid hoppar över till nästa dag när de är lite rufsiga i håret och vaknar. Jag tror att den moderna kvinnan är redo att läsa om vad som händer i sänghalmen också.

”Inlärda att tända på underordning”

Men trots att den erotiska litteraturen beskriver kvinnors sexualitet så är könsrollerna desamma som i sexskildringar som riktar sig till män. Det kan bli problematiskt, tycker Suzann Larsdotter:

– Jag skulle vilja säga att vi har ett sexualideologiskt förhållningssätt i Sverige som fortfarande handlar väldigt mycket om manlig överordning och kvinnlig underordning. Vi är inlärda att tända på att som kvinnor vara underordnade män. Även om det inte är något som vi kanske erkänner i vardagslag.

– När man pratar med kvinnor i grupp så hör man ofta att 'jag vill ha en riktig man, som lkan visa var skåpet ska stå”. Även om man vill vara jämlik i många andra avseenden.

”Vi vill släppa kontrollen”

Charlotta Lindell ser snarare maktförhållandet i böckerna som ett sätt för kvinnor att fly sitt vardagsansvar:

– Vi ska göra karriär, ha ett perfekt hem, ta hand om våra barn som ska ha 17 aktiviteter var ... Vi har en enorm press på oss, och vi måste ha total kontroll i vardagslivet. Därför vill vi helt släppa den kontrollen när vi är med vår partner eller har en relation i sängen.

Reporter: Lydia Farran-Lee
Foto: Barry Lundström.
Klippning: Eva Hultstrand/Andreas Idén

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Femtio nyanser av honom

Mer i ämnet