Youtube-stjärnan Joakim ”Jockiboi” Lundell. Foto: TT

JK inleder inte förundersökning mot Joakim Lundell

Uppdaterad
Publicerad

Youtube-stjärnan Joakim ”Jockiboi” Lundell anmäldes till Justitiekanslern (JK) för förtal av sin före detta flickvän Hanna Widerstedt – men JK meddelar nu att det inte blir någon förundersökning i fallet.

Hanna Widerstedt skrev i anmälan att hon känt sig förtalad då Joakim Lundell anklagat henne för stöld i sin självbiografi Monster. Men enligt JK skulle ett åtal inte vara befogat ur allmän synpunkt.

”I det här fallet ger uppgifterna i anmälan inte underlag för bedömningen att åtal är påkallat från allmän synpunkt. Förundersökning ska därför inte inledas.”, skriver JK.

Widerstedt kan väcka enskilt åtal

I beslutet står det också att JK inte tagit ställning i sakfrågan, om ett förtalsbrott har begåtts. Beslutet påverkar därför inte anmälarens möjlighet att själv väcka enskilt åtal, enligt justitiekanslern.

Hanna Widerstedt säger till Kulturnyheterna att hon planerar att att ta frågan vidare.

– Jag får ta det vidare med en advokat i så fall, man får inte skriva vad som helst och komma undan med det, tycker jag, säger hon.

Kulturnyheterna har tidigare rapporterat om att allvarliga anklagelser framförts mot Joakim Lundells mamma i självbiografin. Han menar att han blivit utsatt för psykiska övergrepp – något mamman nekar till.

Joakim Lundell

Joakim ”Jockiboi” Lundell är född 1985 och blev först känd som dokusåpadeltagare i Kungarna av Tylösand 2010. Hans kanaler på Youtube har sammanlagt över en miljon följare och hans relation och äktenskap med Jonna Lundell har kunnat följas både i hans sociala mediakanaler och TV3-serien Jockiboi och Jonna som sändes förra året.

I oktober i år släpptes hans självbiografi Monster där han berättar om sin uppväxt i fosterhem, kriminalitet och drogmissbruk.

Joakim Lundell är även DJ och artist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.