Kampanjen växer: #prataomdet blir bok

Uppdaterad
Publicerad

Snart släpps svenskarnas egna berättelser om negativa sexuella upplevelser i boken ”#prataomdet”. Intäkterna ska bland annat gå till sexualupplysning.

I november när Kulturnyheterna pratade med Johanna Koljonen – en av personerna bakom projektet #prataomdet – hade honplaner på att trycka #prataomdet-texter i en bok.

Sedan dess har kampanjen, som samlade svenskarnas berättelser om negativa sexuella upplevelser, blivit belönad med Stora journalistpriset, i kategorin Årets förnyare.

Och nu kommer slutligen boken ”#prataomdet – berättelser från gråzonen”, som samlar twitterinlägg och tidningsartiklar kring det som händer i gråzonen mellan övergrepp och frivilligt sex.

Hade inte tid själv

Men de två journalistprisvinnarna Johanna Koljonen och Sofia Mirjamsdotter står inte som redaktörer. Koljonen medverkar bara med en inledande text, men hade inget emot att lämna ifrån sig idén:

– Jag tycker att det här är jättebra. Jag har inte haft tid att vara drivande i det där, och vi upplever inte alls att vi äger det här. Vi var initiativtagarna, men det blev ju ett samtal med väldigt många deltagare, säger hon till Kulturnyheterna.

Inspiration för samtal

Annika Beijbom är en av redaktörerna bakom #prataomdet. Hon menar att ämnet är så viktigt att det behöver bevaras i en bok:

– Ämnet gör texterna tidlösa. Boken ska vara en inspiration för att folk ska fortsätta prata om det.

Målgruppen är dels personer som inte har tillgång till berättelserna på Twitter, dels skolor, bibliotek och andra platser där ett samtal på temat kan behöva startkablar.

Pengar till sexualupplysning

#prataomdet-texterna har valts ut efter kriterier som ålder, kön och sexuella preferenser, för att boken ska få en viss bredd. Alla skribenter har godkänt att deras texter går i tryck.

– Det var väldigt få tillfrågade som tackade nej. Då var det för risken att någon skulle kunna känna igen sig eller bli kränkt, förklarar Annika Beijbom.

Pengarna som boken tjänar ihop ska gå till välgörande ändamål inom ämnet, som till exempel sexualupplysning eller folkbildning kring gränsdragning och sex.

#prataomdet släpps sent i januari, även som e-bok via sms.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.