Foto: Scanpix

”Kan inte stoppa boken”

Uppdaterad
Publicerad

Dick Harrison vill att hans bok ”Från en säker källa – sanningen om kungaskandalen” dras tillbaka – men kan inget göra.

Historikern och författaren Dick Harrison och journalisten Desirée A. Scheins bok ”Från en säker källa – sanningen om kungaskandalen” släpps på torsdag, men har redan orsakat uppståndelse – inte bara på grund av innehållet.

Boken ska punktera flera av de uppgifter som publicerades i boken ”Carl XVI Gustaf : den motvillige monarken” från 2010. Där påstås kungen ha levt ett utsvävande liv och bland annat besökt en stripklubb i Atlanta.

Men inför lanseringen har Dick Harrison och Ica Bokförlag hamnat i luven på varandra. Harrison är missnöjd med lanseringen av boken, det glättigt kommersiella omslaget, baksidestexten, förordet och att förlaget valt undertiteln ”sanningen om kungaskandalen”, skriver Svenska Dagbladet. Dick Harrison säger till tidningen att han är ”helt överkörd” och att förlaget gör sig skyldig till samma exploatering och skandalisering av kungahuset som han vill kritisera i sin bok.

Varför begär du inte att förlaget drar tillbaka boken?

– Hade jag haft den juridiska makten hade jag självklart gjort det. Men står det inget i avtalet om att man har rätt att motsätta sig baksidestext och titel kan jag inte stoppa boken, säger han när Kulturnyheterna ringer upp.

I övrigt vill han inte kommentera bråket eftersom ”det är en pågående konflikt som inte är löst.”

Förlaget tycker att det är synd att debatten handlar om bokens utseende i stället för innehållet.

Varför drar ni inte tillbaka boken om Dick Harrison känner att han inte kan stå för den längre?

– Om man har olika uppfattningar så är det förlaget som har sista ordet när det gäller omslag. Vi vill inte dra in upplagan, säger Tiina Nevala, PR och informationsansvarig vid Ica Bokförlag.

30.000 exemplar av boken landar i bokhandlarna på torsdag, men Dick Harrison har kopplat in Författarförbundet och säger till Kulturnyheterna att han hoppas att förlaget ”hörsammar hans krav”. Vilka krav han ställt på förlaget vill han inte gå in på.

Ica Bokförlag menar å sin sida att bokbråket är utagerat, i och med att ”Från en säker källa” redan gått i tryck.

– Det är ingen tvist, säger Tiina Nevala, PR och informationsansvarig vid Ica Bokförlag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer