Läslov eller höstlov – vad betyder ett namn?

Uppdaterad
Publicerad

Höstlov eller läslov. Kommer namnändringen göra att svenska skolbarn läser mer? Kulturnyheterna har pratat med skolbarn och bibliotekarier.

I somras gjorde regeringen klart att höstlovet från och med hösten 2016 ska kallas läslov. Syftet är att lyfta läsintresset i grundskolan.

”Det handlar framförallt om att se till att alla vuxna som är runt omkring barn engagerar sig i läsningen”, förklarade utbildningsminister Gustav Fridolin (MP).

Höstlovet är väl inkört hos svenska skolbarn. Ebony Baker går i fjärde klass på Lillholmsskolan i Vårberg. Hon minns vad hon tänkte när hon fick höra om namnändringen.

– Först kände jag: Helt seriöst måste vi läsa?! Men nu när jag har börjat läsa en bok jag gillar så känns det helt okej.

Pratar om böcker inför lovet

Ania Darwesh går i andra klass. Hon tror inte att namnet på lovet spelar någon större roll för hennes läsning.

– Nej, jag tycker inte det. Man kan läsa på höstlovet också om man vill.

Lillholmsskolan snappade upp läslovet redan förra året. Personalen försöker prata upp böckerna lite extra inför ledigheten och spänningen kring Halloween hjälper till att höja intresset.

– Det här är ett sätt att stimulera läsning. Sen får man inte tro att det ska hända jättemycket, man behöver göra många olika lässtimulerande projekt. Men kan det ha någon positiv inverkan så är det positivt, säger My Froster, lärarbibliotekarie på Lillholmsskolan.

Men det räcker inte att bara sätta en bok i handen på barnen, menar My Froster. Bibliotek och Fritids har viktiga roller att fylla om läsförståelsen ska förbättras.  

– Det går inte att bara kasta fram böckerna. Vi pedagoger behöver vara aktiva och visa hur man kan tänka när man får en bok i sin hand. Hur man kan titta på framsidan, på texten eller bildtexter. Ge redskap för att nå in i boken.

”Det ska kännas lite spännande”

Deni Abdul går även hon i andra klass. Hon tycker att första intrycket av en bok spelar stor roll för läslusten säger hon.

– Den ska kännas lite spännande. Om omslaget är läskigt och spännande känner man att man vill läsa den direkt.

Lovet har fått en del kritik. Initiativet kommer bara att gynna de som redan läser hemma, tror skeptikerna.

– Om ansvaret sprids på aktörer utanför skolan finns risken att barn som kommer från hem där läsningen är lågt prioriterad blir eftersatta. Vi vill att satsningen på barnens läsning ska ske i skolan, säger Författarförbundets ordförande Gunnar Ardelius.

”Alla barn kommer inte att läsa”

– Jo så kan det ju vara. Samtidigt erbjuder ju skola och fritids att ta med alla barn på läsaktiviteter, även på lovet. Förra året körde jag spökhistorier i biblioteket varje morgon. Dit är alla välkomna förstås, säger My Froster.

Ebony Baker tror inte att hennes klasskompisar kommer att lägga upp lovet annorlunda i år mot tidigare. 

– Jag kan bara säga: alla barn kommer inte att läsa på läslovet. Dom kommer leva livet som om det vore höstlov.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.