Foto: TT

Författaren Lennart Hellsing är död

Publicerad

Den folkkära poeten, författaren och konstnären Lennart Hellsing har avlidit, uppger hans förlag Rabén och Sjögren under onsdagskvällen. Hellsing har skrivit över 100 böcker och är en av de mest tongivande rösterna i svensk barnlitteratur.

Lennart Hellsing är framför allt känd för sitt lustfyllda språk och sina barnböcker. Han debuterade 1945 och har därefter hunnit ge ut mängder av titlar. Bland dem finns ”Krakel Spektakel och Kusin Vitamin”, ett samarbete han inledde 1952 med tecknaren Poul Ströyer.

Stefan Mellqvist, ordförande i Lennart Hellsing-sällskapet nåddes av nyheten om Hellsings bortgång i morse.

– Jag var lite förvarnad, hans tillstånd var väldigt svagt, det kom inte som en överraskning. Han var 96 år och tillsist orkar inte kroppen. Vi kommer att sakna honom, han var alltid närvarande vid de sammankomster vi hade i Sällskapet.

Legendariska verk

Hellsing utbildade sig först till ingenjör och journalist innan han insåg att det var böcker han ville syssla med. På hans reportoar finns förutom ”Krakel Spektakel” klassiker som ”ABC-boken”, ”Sjörövarbok” och ”Summa Summarum”, för att nämna några av de sammanlagt över 100 titlarna.

”Lennart Hellsing har betytt otroligt mycket för svensk barnlitteratur, för generationer av barn och för Rabén & Sjögren förstås. En författare vars verk länge varit legendariska och är utantillkunskap för många, många i alla åldrar”, säger förlagschef Ann Sköld i ett uttalande på Rabén och Sjögrens hemsida.

Mästare på att använda ord

Han använde han sig ofta av rim i sitt skrivande, en inspiration han hämtade från sin brittiska mormor som i tidig ålder lärde honom så kallade nursery rhymes.

2014 tilldelades Hellsing Svenska Akademiens stora pris för ”synnerligen framstående insatser”.

– Det är en slags livsglädje som präglar hans författarskap och en kombination av alla sinnen, på så sätt att han använder rymd och rim, och sätter musik till det. Han ville också ha rörelse och dans till det. Det var ett slags allkonstverk, alla sinnen skulle öppnas. Det tror jag var ett tecken på livsglädje, säger Stefan Mellqvist och fortsätter:

– Han sa en gång i en intervju: ”det handlar om att radera ut vardagarna”. Det är ju en inställning man har till livet. Vardagen upplever många som grå och trist men för Lennart Hellsing gällde det att sätta färg och det kom inifrån.

Familjen: Lämnar ett tomrum

Under hela sin karriär arbetade Hellsing med att stärka barnboksförfattarnas villkor, bland annat genom sitt fackliga engagemang. Han var också med och startade SBI, Svenska Barnboksinstitutet, för att främja forskning kring barnlitteratur. 

Familjen beskriver sin sorg i ett uttalande:

​”Strax efter midnatt somnade Lennart stilla in i sitt hem i centrala Stockholm, omgiven av sina närmaste. Han blev 96 år gammal. In i det sista var han en samlande kraft för sin stora familj och spred värme och trygghet omkring sig. Han lämnar ett stort tomrum efter sig.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Lennart Hellsing 1919-2015

Mer i ämnet