Monster-förlagets moral ifrågasätts

Publicerad

Förlagen måste ta ett större moraliskt ansvar för de människor som hängs ut i självbiografier. Det menar förläggaren Svante Weyler efter att ha följt Kulturnyheternas rapportering om hur youtubern Joakim Lundells mamma hotas till livet sedan hon lämnats ut i biografin Monster.

– Om man pekar ut en person väldigt starkt så bör antingen den personen ha ett allmänt intresse eller så bör själva erfarenheten vara av det slaget att det har ett stort allmänt intresse, säger Svante Weyler.

I boken Monster anklagar Youtubestjärnan Joakim Lundell sin mamma för att begått grova psykiska övergrepp på honom under barndomen. Boken sällar sig till en lång rad av uppväxtskildringar där föräldrar får sina byxorna neddraga, inför öppen ridå, av sina barn.

– Jag säger bara att det var det vidrigaste jag någonsin har läst, så fruktansvärt, säger mamman till Kulturnyheterna.

Maktpositionen var avgörande

Svante Weyler gav själv ut boken Felicia försvann om barnuppfostringsgurun Anna Wahlgren och menar att Wahlgrens maktposition var avgörande för att ge ut boken.

– Den mor som Felicia Feldt skildrade var en svensk allmänt erkänd auktoritet på barnuppfostran och det var helt avgörande för mig när det gällde resonemangen kring den boken. Dessutom hade den modern använt sina barn som exempel på sin egen goda barnuppfostran, säger han.

Efter bokutgivningen lever Joakim Lundells mamma under hot.

– Vi ska avrätta mamman. Vi ska stycka henne och slänga delarna utmed vägen, berättar hon. 

”Inget bra argument”

Men det Bonnierägda bokförlaget Forum förlag menar de inte har något ansvar för mammans situation då anklagelserna mot mamman har framförts av Joakim Lundell på Youtube långt innan boken Monster gavs ut.

– Det tycker jag varken är ett etiskt, juridiskt eller moraliskt giltigt argument, det är ett argument av slaget ”alla andra gör ju det här, så då kan vi också göra det”, säger Svante Weyler.

– Man måste göra de här överväganden på nytt och på nytt när man flyttar en utsaga från till exempel en Youtube-kanal till en bok.

LÄS MER: Anklagelserna i Joakim Lundells biografi väcker etiska frågor

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.