Nio noveller om anställningsintervjuer

Uppdaterad
Publicerad

Anspänning, krav och förhoppningar. I novellsamlingen ”Vi hör av oss” utforskar debutanten Jacob Sundberg vad som händer med oss när vi går på anställningsintervju.

Nästan alla känner igen sig. Känslan av att din framtid hänger på den närmsta timmen – då chefer och rekryterare ska övertygas om att du är rätt person för drömjobbet. 

Jacob Sundberg arbetar till vardags som affärsutvecklare och har funderat mycket på jobbets inverkan på vår självbild.

– Den första frågan man ställer till en människa är ju ofta ”vad jobbar du med?”. Det är väldigt viktigt för oss att då kunna säga en fin titel eller arbetsplats. 

Utforskar storhetsvansinne och självförakt

I ”Vi hör av oss” skriver han om vår tids jakt på status. Om att sikta högt för att sen tappa ansiktet, och om makt och hierarkier. Jacob Sundbergs nio noveller utspelar sig alla i kala mötesrum. 

– Det jag egentligen ville utforska är det som rör sig i vårt undermedvetna: avund, storhetsvansinne, fördomar och självförakt. Allt sånt som man helst vill dölja eller inte är medveten om. Det finns nästan ingen arena som förkroppsligar de här känslorna så starkt som en anställningsintervju. 

Novellkaraktärerna drömmer om att bli sedda, bekräftade och försöker desperat knäcka koden hos cheferna på andra sidan bordet.

”Inget ideologiskt inlägg”

Läsaren får följa inredningsexperten Jennie Sundin, som trots sin goda smak hamnar helt fel i bedömningen av en Muminmugg och socionomen Sebastian Lund som i sin iver att visa framfötterna inte kan sluta ge chefen skarp konstruktiv kritik. 

Det hela blir skruvat komiskt och lite ledsamt.

– Det som händer i rummet är allting ställs på sin spets. Gapet mellan ens självbild och vem man faktiskt är kan bli väldigt tydligt. Men jag ska inte säga att boken är något ideologiskt inlägg eller kritik mot anställningsintervjuer generellt. För min del är det ren underhållning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.